Hypercar uit een 3D-printer? Het kan, want dit is de Czinger 21C
Techniek kent tegenwoordig bijna geen grenzen meer. Dat heeft Czinger ook ondervonden tijdens de productie van de 21C. Het bedrijf heeft namelijk door middel van Artificial Intelligence (AI, kunstmatige intelligentie) en een 3D-printer een auto geproduceerd. En niet zomaar eentje, het is een heuse hybride hypercar die qua specificaties indruk maakt.
Het Amerikaanse Czinger heeft voor de productie van de 21C, zoals het productiemodel heet, een eigen AI-systeem ontwikkeld. Daarnaast heeft het bedrijf gebruikgemaakt van een andere innovatie. Sommige onderdelen komen namelijk rechtstreeks uit de 3D-printer, ook wel ‘additive manufacturing’ genoemd in het Engels. Elk onderdeel dat met deze technologie is vervaardigd, is ontworpen met behulp van die AI. Het systeem moest zorgen voor een zo optimaal recept wat betreft gewicht en prestaties, waarna een 3D-printer en de menselijke hand de auto helemaal afwerkte.
Indrukwekkende prestaties
Goed, de prestaties en specificaties van de Czinger 21C dan. Zoals gezegd moest de AI daar de zorg over dragen, en da’s aardig goed gelukt. Een understatement, want de 2,8-liter V8 met twee turbo’s produceert een indrukwekkende 1250 pk bij 11.000 toeren. Het kan nog gekker, want met een optionele upgrade stijgt het vermogen naar 1350 pk. Bovendien komt een deel van het vermogen van twee elektromotoren die tussen de voorwielen zijn gestopt. Die krijgen stroom uit een MGU (Motor Generator Unit) die aan de V8 is gekoppeld. Het hybridesysteem van deze hypercar werkt op een 800 volt-systeem.
Door het leeggewicht van 1240 kg (wél zwaarder dan het vorig jaar getoonde prototype) ligt de vermogen/gewichtsverhouding dus op 1:1. Acceleratie van 0 naar 100 km/h is dankzij deze combinatie mogelijk binnen een krankzinnige 1,9 seconden. Daarna kan je plankgas geven totdat de naald de verbazingwekkende 281 mp/h, ofwel 452 km/h aantikt. Dat is, als je de zogenaamde ‘optional low drag vmax’-configuratie inschakelt. Ook de acceleratie naar die hogere topsnelheden mogen indrukwekkend genoemd worden. Van 0 naar 300 km/h moet in de 21C in 13,8 seconden gebeuren en van 0 naar 400 km/h in 27,1 seconden.
Nieuw hypercarmerk Czinger debuteert op Autosalon van Genève
21C is toekomstgericht
Die V8-motor kan overigens nog een trucje. Deze is namelijk ontworpen om te draaien op verschillende soorten brandstoffen. Daaronder vallen koolstof-gerecycleerde methanol en andere e-brandstoffen, zodat de Czinger 21C op papier als een ’emissievrij voertuig’ door het leven kan.
In deze hybride hypercar is plek voor twee, al moet de passagier wat ongezellig achter de bestuurder zitten in plaats van ernaast. Dat kennen we van een Nederlandse uitvinding: de Carver. Maar dat heeft een reden. Die zitpositie moet voor de ‘perfecte gewichtsverdeling’ zorgen. Leg dat maar uit aan je vrienden en familie die een ritje willen maken.
Czinger beperkt de productie tot 80 exemplaren, de prijs van de hypercar is niet bekend. Het is het eerste model in wat een reeks van meerdere ‘exclusieve prestatiegerichte’ auto’s moet worden. Als die zo indrukwekkend zijn als deze, dan zijn we benieuwd waar ze nog meer mee op de proppen komen.
Ook interessant
-
Nog meer Chinese SUV’s naar Nederland, dit is de Jaecoo J5
-
Definitief: importheffingen op Chinese elektrische auto’s worden snel ingevoerd
-
Duik in de prijslijst: dit kost de nieuwe BMW X3
-
Zien: Xiaomi SU7 Ultra rijdt indrukwekkende tijd op Nürburgring
-
Het dak gaat eraf! Porsche 911 Carrera T is nieuw liefhebbersmodel
-
Dit kost de Abarth 600e in Nederland
-
Volkswagen sluit fabrieken én vraagt loonoffer: ’Steek in hart arbeiders’
-
Waarom de Lamborghini Temerario een plug-in hybride is die je wél wil hebben
-
Porsche-verkopen niet volgens plan: rijken willen geen EV’s
-
Protesten bij Volkswagen om mogelijke sluiting fabrieken
-
Dit kost de vierwielaangedreven Jeep Avenger 4Xe in Nederland
-
5 budgettips voor het kiezen van je eerste auto