BMW stopt nu alweer met inductieladen voor plug-in hybrides
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.autovisie.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2020%2F08%2FP90256388_highRes_bmw-wireless-chargin.jpg)
Twee jaar geleden introduceerde BMW officieel het inductieladen. Of, zoals de fabrikant het noemt, Wireless Charging. Kort geleden vernam Autovisie echter dat de Wireless Charging Modules alweer uit het programma zijn gehaald.
Het inductieladen kwam beschikbaar op de BMW 530e, een plug-in hybride. In plaats van dat je steeds fysiek de kabel in het stopcontact moest stoppen, kon je nu simpelweg de BMW boven een plaat rijden. Hetzelfde laadsysteem is er bijvoorbeeld ook al voor tandenborstels en smartphones. Best handig, want je loopt niet te stuntelen met allerlei laadkabels en hoeft er eigenlijk geen handeling voor te verrichten. Waarom stopt BMW dan nu met de verkoop van de modules?
Inductieladen bij BMW
In mei 2018 kondigde BMW met veel herrie aan dat zij als eerste autofabrikant Wireless Charging aanbieden. Voor een totaalbedrag van maar liefst €3330 was het mogelijk om je BMW 530e middels inductie op te laden. Met een laadvermogen van 3,2 kW, was de accu van de plug-in hybride 5 Serie in zo’n drieënhalf uur op te laden. BMW sprak ook over een ‘efficiency’ van 85%,dus slechts 15% van de energie ging verloren.
Je hoefde simpel de module op je oprit te installeren, je 530e erboven te rijden en hij begon met laden. Kwalitatief was het goed uitgedacht. De module was weerbestendig en er was WiFi-ondersteuning om je auto perfect boven de plaat te positioneren. Je kon er zelfs met de wielen overheen rijden zonder dat de module stuk ging. Daar was het systeem allemaal op berekend.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.autovisie.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2020%2F08%2FP90256391_highRes_bmw-wireless-chargin.jpg)
Wereldwijde proef
Volgens BMW Nederland is de verkoop gestopt omdat het inductieladen een wereldwijde proef was. De productieaantallen en -looptijd waren vanaf de aanvang van de proef al beperkt, maar BMW wilde het systeem graag als eerste fabrikant aanbieden.
De proef was om te kijken hoe deze manier van laden aanslaat, wat de resultaten zijn en hoe klanten reageren. Hoewel alles naar behoren functioneerde en een groot deel van de beperkte productie in Nederland is verkocht, waren er ook minpunten. Zo duurde het laden ten opzichte van een laadkabel bijna een uur langer, en was de aanschafprijs van het systeem ook erg duur. Ondanks alle mogelijkheden op het gebied van Wireless Charging lijkt een reguliere laadkabel vooralsnog toch interessanter. Of BMW een vervolg geeft aan het inductieladen is ook niet bekend.
Lees ook:
Ook interessant
-
Occasionkopers blijken geen EV te willen, maar benzineauto
-
Verkoopcijfers maart 2025: deze gekke dingen vielen ons op
-
Duik in de prijslijst: dit kost de Zeekr 7X in Nederland
-
Lezerspost: ‘ik lees vanwege autoliefde, niet voor politieke mening’
-
Let op! Kans dat jij nu een aanrijding krijgt, is om deze reden groter
-
Deze kleine Duitse occasion is goedkoop om dagelijks te rijden
-
Volkswagen? Nee, bedankt! Urkers zijn stapelgek op dít automerk
-
Zeekr wordt alweer afgetroefd: Huawei heeft nóg snellere snellader
-
Zeekr lacht om BYD en komt met krankzinnig snelle snellader
-
Onzekerheid hindert particuliere EV-occasionmarkt
-
Allerslechtste racegame ooit komt terug: wordt het een hit?
-
Deze auto’s worden het hardst getroffen door de Trump’s tarieven