Autovisie
Autovisie Nieuws 24 nov 2021
Leestijd: 3 minuten

Kersverse Ford Ranger draagt standaard gereedschapsgordel

Maar liefst 5000 klanten ondervroeg Ford tijdens de ontwikkeling van de nieuwe generatie Ranger. Het resulteerde onder andere in een vernuftige laadbak met standaard aanwezige liniaal, tal van sjorhaken, zelfs werkbankklemmen, een vast opstapje, potloodhouder en een stekkeraansluiting. Het mag duidelijk zijn wie de Ranger kopen.

De Ranger is een absoluut werkpaard, zo blijkt want tijdens de ontwikkeling van de auto met open laadbak is goed gekeken naar mogelijkheden om werklieden maximaal van dienst te zijn. Dat begint met de laadklep van de auto. De Amerikaanse ontwikkelingsafdeling spreekt van een geïntegreerde werkbank. In de achterklep zijn een ingebouwde liniaal, bekerhouders, potloodhouder en diverse klemmogelijkheden voor mobiele apparaten, materiaal en gereedschap aanwezig.

Buitenverlichting

Als je naast moet werken, dan kun je gebruik maken van de 360 graden-verlichting, die je via de app of via het touchscreen inschakelt. Je bent dan niet op anderen aangewezen om licht te krijgen. Datzelfde geldt voor de stroom. In de laadbak bevindt zich een stroomaansluiting met 400W aan beschikbaar vermogen. Binnenin is een tweede stopcontact aanwezig. Voor wie zijn gereedschappen wil opladen, biedt Ford een kast voor een tweede accu onder de motorkap waarmee elektrische apparaten kunnen worden bijgeladen.

Sleepogen

Ford geeft de Ranger dubbele sleepogen mee. De fabrikant doet dat enerzijds vanwege het karakter van een werkpaard, anderzijds is dat ideaal voor het transport van de Ranger naar Europa. De autobouwer gaat de pickup in Thailand en Zuid-Afrika maken. De auto’s komen per boot deze kant op.

Groter chassis

Ford verpakt de Ranger in een compleet nieuw jasje. Kenmerkend voor het ontwerp zijn de C-elementen in de lichtunits, die meer pickups in het (Amerikaanse) Ford-gamma hebben. Hij heeft een brede grille, een hoekig lijnenspel en pontificaal op de achterklep ‘Ranger’. Op de vraag van Ford aan de clientèle hoe de Ranger er uit moest komen te zien, antwoordde blijkbaar het gros met “stoer en zelfverzekerd”. Niet alleen om die reden heeft Ford de Ranger iets laten groeien. De exacte afmetingen zijn nog niet bekend, maar de koets staat op een chassis dat een grotere spoorbreedte en wielbasis kent.

Draadloos

Ook het interieur van de Ranger is nieuw uit de kraamkamer van Ford gekomen. Het is volgens Ford meer op comfort gericht nu en biedt nieuwe technologie. Tal van functies zijn in een digitaal instrumentenpaneel ondergebracht. Het scherm meet standaard 10,1 inch, maar kan desgewenst worden vervangen door een 12 inch display met hogere resolutie. Updates worden draadloos doorgevoerd. Over draadloos gesproken, de Ranger beschikt over een wireless charging voor mobiele devices.

Vier- en zescilinder

Bij de marktintroductie zorgt een 3,0 liter V6-dieselmotor voor de aandrijving. Het geblazen blok drijft desgewenst alleen de achterwielen of alle vier de wielen aan. De overdracht van de trekkracht kan op verschillende manieren, waarvoor de bestuurder elektronisch kan kiezen. De Ford belooft echte offroad-capaciteiten. Om die reden zijn de overhang vóór en achter kleiner waardoor de aan- en afloophoek groter zijn dan voorheen. De positionering van de achterdempers -ze staan verder naar buiten- dragen daar ook hun steentje aan bij. Naast de zescilinder dieselmotor komt Ford met twee viercilinderkrachtbronnen. Het gaat om een 2,0 liter krachtbron met een enkele en een dubbele turbo. Vermoedelijk zullen de viercilinders met een handbak en automatische zesversnellingsbak worden geleverd. De V6 krijgt een automaat met tien verzetten. Daar blijft het niet bij. De Amerikanen gaan de Ranger op termijn ook met een geëlektrificeerde aandrijflijn aanbieden.Tractor, automerken, snelweg

Levering in 2023

De Ranger komt in 2023 op de markt. Ford zal de concurrentie aan gaan met onder andere de Toyota HiLux en de Volkswagen Amarok. Laatstgenoemde wordt na de Ranger vernieuwd en is een gerestylede Ford.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.