Kilometerheffing in zicht: zoveel geld moet jij straks betalen
De overheid zit met een probleem. Ondanks stijgende brandstofprijzen, loopt de staatskas namelijk geld mis doordat steeds meer mensen elektrisch gaan rijden. Om die reden wordt door het kabinet nagedacht over een kilometerheffing vanaf 2030.
Die kilometerheffing kan op verschillende manieren worden vormgegeven. Zo kan het zijn dat iedereen evenveel geld per kilometer moet betalen, maar het kan ook zo zijn dat de zwaardere vervuilers met auto’s die rijden op fossiele brandstoffen meer moeten betalen, zo meldt het AD.
Verschillende scenario’s
Gemiddeld rijden personenauto’s zo’n 14.000 kilometer per jaar. Verwacht wordt dat we de auto wat vaker zullen laten staan en de jaarkilometrage met zo’n 1.000 kilometer zal dalen. Maar zelfs als dat het geval is, zullen sommige automobilisten in bepaalde scenario’s fors moeten betalen door de kilometerheffing.
Amerikaans onderzoek: nieuwe auto’s geven steeds meer problemen
In één van de onderzochte scenario’s worden vooral dieselrijders aangepakt. Daarbij hoeven EV-rijders slechts 1,34 cent per kilometer te betalen, terwijl dieselrijders 18,35 cent per gereden kilometer af moeten tikken.
Diesels de zondebok
Volgens het CBS reed een diesel in 2021 gemiddeld zo’n 18.000 kilometer, dat zou voor particuliere dieselrijders een bedrag van zo’n 3.300 euro betekenen tegenover zo’n 200 euro voor de 15.100 kilometer die EV’s gemiddeld rijden. Recent bleken diesels in trek op de occasionmarkt. Komt deze variant van de kilometerheffing er, dan zal het gauw afgelopen zijn met die populariteit.
Betaalbare Jaguar-occasion is de Aston Martin voor Jan Modaal
Bij de andere scenario’s liggen de bedragen dichter bij elkaar. Daarbij zal het gemiddelde bedrag tussen de 7 en 8 cent per kilometer liggen. Gaan we uit van 13.000 kilometer per jaar en doen we dat maal 8 eurocent (ja, we zijn pessimistisch), dan rolt daar een bedrag uit van 1.040 euro.
Wetsvoorstel kilometerheffing begin 2024
Welk scenario gebruikt zal worden is nog niet bekend. Iedereen moet eerst nog zijn plasje hierover doen, voordat begin volgend jaar een concreet wetsvoorstel kan worden ingediend. Dan moet ook duidelijk zijn hoe de kilometers bijgehouden worden, zonder dat ermee gesjoemeld kan worden.