Autovisie
Autovisie Nieuws 8 feb 2018
Leestijd: 2 minuten

Kritiek op Mercedes-Benz na knieval voor Chinese regering

Mercedes-Benz is van de ene pr-ramp in een andere gehobbeld. Het merk bood in China zijn excuses aan nadat het een citaat van de Dalai Lama op Instagram had geplaatst. Maar die excuses vallen bij mensenrechtenorganisaties en Duitse politici helemaal verkeerd.

mercedes-benz dalai lama

Op dinsdag plaatste Mercedes-Benz een foto van een C-Klasse Coupé op Instagram met daarbij een citaat van de Dalai Lama: ‘Kijk van alle kanten naar situaties en je zult opener worden.’ Het bericht kwam Mercedes-Benz al snel op kritiek te staan van Chinese social media-gebruikers en de communistische partij. De Dalai Lama wordt in China gezien als een gevaarlijke onafhankelijkheidsstrijder. Hij vluchtte in 1959 naar India na de mislukte Tibetaanse opstand tegen de Chinese heersers. Volgens de Dalai Lama en veel Tibetanen was Tibet ooit onafhankelijk en is het land door China gekoloniseerd. Volgens de Chinese overheid heeft Tibet altijd al bij China gehoord.

Extreem foute informatie

Het enorme Aziatische land is een belangrijke markt voor Mercedes-Benz, dus wist het merk niet hoe snel het door de knieën moest gaan. “We begrijpen dat we de gevoelens van het Chinese volk hebben gekwetst”, schreef Mercedes-Benz in een verklaring. “Wij zullen meteen stappen ondernemen om ons personeel, ook onze internationale medewerkers, meer over de Chinese cultuur en waarden te leren. Zo kunnen we ervoor zorgen dat een situatie als deze nooit meer voorkomt.” Mercedes-Benz liet weten “spijt” te hebben dat er door de fabrikant “extreem foute informatie” is verspreid.

Geen ruggengraat

Maar die excuses aan China vallen niet bij iedereen in goede aarde. De mensenrechtenorganisatie International Campaign for Tibet omschreef de verklaring van Mercedes-Benz als een “beschamende knieval voor de dictatuur”. Michael Brand, woordvoerder van de Duitse CDU/CSU-fractie, had er eveneens geen goed woord voor over. “Als het hebben van geen ruggengraat zou worden beloond, dan zou Mercedes-Benz de eerste prijs krijgen voor dit gênante gedrag”, zei hij. “Het concern moet zich niet verontschuldigen bij de Chinese regering, maar bij de Dalai Lama en de Tibetaanse bevolking.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.