Laatste Honda uit Engelse Swindon in zicht
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.autovisie.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2Fhonda-civic-type-r-lego-1.jpg)
De keuzemogelijkheden van de Civic waren door Honda al beperkt en inmiddels is ook de beschikbaarheid van het model teruggeschroefd. In het Engelse Swindon maken de fabrieksmedewerkers zich op om de productie van de Civic te beëindigen.
In juli rolt de allerlaatste Civic van de band. Dat model markeert tevens het einde van de Engelse Honda’s. Het is een zwarte dag in de historie van Honda, maar niet voor de boekhouders van de autobouwer. Het loont simpelweg niet meer om nog modellen in Europa te maken. Die conclusie staat los van de coronacrisis, die voor een scherpe daling in de autoverkoop zorgde. Al in 2019 werd de knoop definitief doorgehakt. Het kwam voor de fabrieksmedewerkers als een donderslag bij heldere hemel, want er werd al gewerkt aan de ombouw van de productielijn voor de volgende generatie Civic. Honda brengt de productie van de volgende Civic voor Europa in Japan onder.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.autovisie.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2021%2F04%2F19166_Honda_of_the_U_K_Manufacturing.jpg)
Verkocht
Met het sluiten komt er een einde aan de autoproductie in Swindon. De fabriek is inmiddels verkocht en koper Panattoni gaat de faciliteit voor een bedrag van 700 miljoen pond als logistiekcentrum inrichten. Begin 2022 heeft de officiële overdracht plaats. De laatste auto ziet er in juli al het levenslicht. Er zal daarna geen automodel meer uit de fabriek komen.
Relatie met British Leyland en later Rover
Honda is als fabrikant sinds 1985 actief in Swindon. De eigenaar van de productiefaciliteit waar tot dat moment vliegtuigonderdelen en treinen werden gemaakt, startte er in 1989 de bouw van motorblokken. In een later stadium (1991) kwamen daar automodellen bij. Het ging in eerste instantie om auto’s die in samenwerking met Rover werden ontwikkeld en waarmee tal van componenten werden gedeeld. Honda werkte al sinds 1980 samen met Rovers moedermaatschappij British Leyland. Op basis van de Japanse Ballade verscheen de Triumph Acclaim, terwijl later uit een coproductie de Rover 200 en Honda Concerto voortkwamen, en weer later de 200/Civic. Daarnaast brachten de twee de Rover 800 en de Honda Legend.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.autovisie.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2021%2F04%2F5737_Other.jpg)
Start autoproductie
Al die Honda’s bouwde het merk in zijn eigen fabrieken. Pas in 1992 startte de Japanse autobouwer met het maken van eigen auto’s in Engeland. De Accord had de primeur. Het model was ook weer ontwikkeld in samenwerking met Rover, dat op dezelfde basis de 600 lanceerde. In 1994 kwam daar de Civic bij, die Rover als 400 introduceerde.
Relatiebreuk
Na de relatiebreuk met Rover, dat gedurende de samenwerking samen met Land-Rover en Mini in handen van BMW kwam, ging Honda zelfstandig verder. Swindon werd omgevormd tot productiefaciliteit voor markten buiten Europa, zoals Japan en de Verenigde Staten. In de loop der jaren wisselde Honda het productieprogramma af. Zo werden er een generatie Jazz, meerdere CR-V’s en meerdere edities van de Civic en Accord gemaakt. De Civic eindigt de Engelse loopbaan van Honda.
Lees ook:
Ook interessant
-
Lezerspost: ‘ik lees vanwege autoliefde, niet voor politieke mening’
-
Let op! Kans dat jij nu een aanrijding krijgt, is om deze reden groter
-
Deze kleine Duitse occasion is goedkoop om dagelijks te rijden
-
Volkswagen? Nee, bedankt! Urkers zijn stapelgek op dít automerk
-
Zeekr wordt alweer afgetroefd: Huawei heeft nóg snellere snellader
-
Zeekr lacht om BYD en komt met krankzinnig snelle snellader
-
Onzekerheid hindert particuliere EV-occasionmarkt
-
Allerslechtste racegame ooit komt terug: wordt het een hit?
-
Deze auto’s worden het hardst getroffen door de Trump’s tarieven
-
Stop je playlist! Deze artiest maakt jou een betere bestuurder
-
Wat is een verkeerscamera en moet je ervoor remmen?
-
Peter kocht de Citroën 2CV die hij vroeger als Dinky Toy had