Nu komt-ie dan echt: dit is wanneer je de Nederlandse Lightyear One ziet rijden
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.autovisie.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2022%2F04%2F201126-%E2%80%94-Lightyear-Autumn-Wallpapers-%E2%80%94-Forest-rearside.jpg)
Bijna drie jaar geleden schreven we een artikel: Lightyear One, de bruikbare zonneauto is hier. Het streven was in 2022 1500 auto’s van de productieband laten rollen. Dit lukt niet helemaal, al gaan we het model wel dit jaar zien.
In eerste instantie worden er 150 Pioneer Editions gebouwd. Na de zomer start de grootschalige productie bij Valmet Automotive in Finland. De eerste serie zonneauto’s wordt in Helmond geassembleerd.
Zonneauto heeft flink prijskaartje
De Lightyear One Pioneer Editions kosten 150.000 euro per stuk, een prijs die we in de toekomst niet meer hoeven te verwachten. “De prijs van elk onderdeel of van elk denkbaar materiaal is inmiddels al een keer over de kop gegaan en dat merken we als klein bedrijf. De wereldwijde tekorten zijn inmiddels zo groot dat bepaalde componenten gewoon niet meer verkrijgbaar zijn. Soms moet je iets opnieuw ontwerpen om eraan te kunnen komen”, laat businessdeveloper Tom Selten aan Nu weten.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.autovisie.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2022%2F04%2F20210916-%E2%80%94-Lightyear-funding-update-2021-%E2%80%94-Press-photo-large.jpg)
De tweede serie, de Limited Edition, zal een prijskaartje van 250.000 euro krijgen. In totaal verwacht Lightyear niet meer dan 946 zonneauto’s te bouwen van de eerste twee edities.
Waarom is de Lightyear One zo prijzig?
Met zijn hoge prijs, zullen veel consumenten de Lightyear One niet kunnen – of willen – betalen. Maar wat maakt deze Nederlandse zonneauto zo duur? Allereerst is een accu een erg prijzig onderdeel. In geval van de Lightyear One gaat dit om een batterij met een capaciteit van 60 kWh.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.autovisie.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2022%2F04%2FLightyear-solar-technology-%E2%80%94-Close-up-1-%E2%80%94-large.jpg)
Echter, andere auto’s met een 60 kWh-accu zijn niet zo duur. De Lightyear heeft 5 vierkante meter aan zonnepanelen. Dit zorgt, in combinatie met de nodige onderhuidse techniek, voor een hoger prijskaartje. Ook betaalt de klant natuurlijk voor al het ontwikkelingswerk van de druppelvormige bolide en wordt de auto in de markt gezet als luxe middenklasser – met de nodige uitrusting die hierbij komt kijken.
Goedkopere Lightyear komt over 2 tot 3 jaar
Een zonneauto hoeft echter niet zo prijzig te zijn. Lightyear verwacht de ‘Two’ voor 30.000 euro te verkopen. Naar verwachting van de fabrikant gaat het model in 2024/2025 in productie. Specificaties van de betaalbaardere EV zijn nog niet bekend.
Hybride en elektrische versie Chevrolet Corvette voor 2023 op de agenda
Lees ook:
Ook interessant
-
Lezerspost: ‘ik lees vanwege autoliefde, niet voor politieke mening’
-
Let op! Kans dat jij nu een aanrijding krijgt, is om deze reden groter
-
Deze kleine Duitse occasion is goedkoop om dagelijks te rijden
-
Volkswagen? Nee, bedankt! Urkers zijn stapelgek op dít automerk
-
Zeekr wordt alweer afgetroefd: Huawei heeft nóg snellere snellader
-
Zeekr lacht om BYD en komt met krankzinnig snelle snellader
-
Onzekerheid hindert particuliere EV-occasionmarkt
-
Allerslechtste racegame ooit komt terug: wordt het een hit?
-
Deze auto’s worden het hardst getroffen door de Trump’s tarieven
-
Stop je playlist! Deze artiest maakt jou een betere bestuurder
-
Wat is een verkeerscamera en moet je ervoor remmen?
-
Peter kocht de Citroën 2CV die hij vroeger als Dinky Toy had