Te weinig huurauto’s door chiptekort
Mede dankzij het chiptekort zijn er te weinig huurauto’s volgens De Telegraaf. Vooral vakantiegangers gaan daar de gevolgen van ondervinden.
Stijging vraag
De nieuwe versoepelingen van de coronamaatregelen brengen een hoop nieuwe vakantieboekingen met zich mee. Daardoor stijgt ook de vraag naar huurauto’s. Een vraag waar moeilijk aan voldaan kan worden vanwege het nijpende chiptekort die de autowereld al een tijdje in z’n greep houdt.
Als je een huurauto nodig hebt tijdens je vakantie moet je rekening houden met veel minder gunstige tarieven. In de Verenigde Staten zijn gevallen bekend waarbij het huren van een auto tot wel 250% duurder geworden is ten opzichte van 2019.
Tekort
Veel verhuurmaatschappijen hebben uitbereidingen van hun wagenpark uitgesteld vanwege een potentiële recessie die de pandemie had kunnen veroorzaken. Ook vorig bleken huurauto’s al een stuk duurder te zijn geworden. Daarnaast bleken ze op sommige plekken niet eens voorradig. Ook toen was het effect van de tekorten aan computerchips en grondstoffen al zichtbaar.
Vanuit de branche luidt het advies om zo snel mogelijk een auto te reserveren voordat het te laat is. Daarnaast moet je rekening houden met flink wat extra kosten als je al het geluk hebt er één te kunnen bemachtigen. Zeker op bekende reisbestemmingen en eilanden kan dit nog wel eens een uitdaging vormen.
Chiptekort
De pandemie is mede-verantwoordelijk voor het tekort aan computerchips. Vanwege de angst voor een recessie daalde de vraag naar chips. Doordat bedrijven waaronder autofabrikanten, die veel gebruik maken van chips, minder gingen produceren moesten chipfabrikanten zoals Taiwan’s TSMC en Zuid Korea’s Samsung hun productie minderen.
Als gevolg van de pandemie moesten mensen meer thuiswerken waardoor de vraag naar producten als computers, webcams en printers juist toenam. Sindsdien vinden de chipfabrikanten het moeilijk om de achterstand in te halen. Daarnaast zijn de kosten voor wereldwijd transport hard gestegen, waardoor de levering ook niet makkelijk is geworden.
Verschillende experts zeggen dat het tekort nog tot diep in 2022 zou kunnen duren.