Mercedes-Benz A-Klasse krijgt geen opvolger
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.autovisie.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2Fmercedes-amg-cla-35-4matic-shooting-brake-11.jpg)
Het is over en uit met de Mercedes-Benz A-Klasse. In 2025 stopt de bouw van het huidige model, die géén opvolger krijgt.
Dat schrijft het Duitse Handelsblatt vandaag. De A-Klasse verdwijnt per 2025, maar vanaf dat jaar is het ook gedaan met de B-Klasse. De Duitse autbouwer ziet geen toekomst in een opvolger voor die compacte MPV.
CLA blijft
Dat betekent overigens niet dat de complete familie van de A-Klasse verdwijnt. Mercedes-Benz heeft diens instap-familie de laatste jaren enorm uitgebreid en een aantal modellen blijft ook na 2025 leverbaar. Denk daarbij aan de CLA, die er als sedan en Shooting Brake is. Ook voor de GLA en GLB blijft ruimte. Die zullen naar verluidt straks gebouwd worden op de nieuwe MMA-bodemsectie, zodat er naast hybride-varianten ook volledig elektrische versies van de genoemde auto’s verschijnen.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.autovisie.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2021%2F06%2FMercedes-Benz-A-Klasse2.jpg)
Van de GLA en GLB kennen we die overigens al, in de vorm van de EQA en EQB. Maar waar bij die modellen een variant met verbrandingsmotor altijd leidend was, geldt dat voor de nieuwe generatie auto’s juist andersom. Voor de MMA-bodemplaat gaat men in eerste instantie uit van een elektrische aandrijflijn.
Weinig marge op A-Klasse
De A-Klasse verdwijnt dus als hatchback, de B-Klasse als MPV. Het mag geen verrassing zijn, daar Mercedes-Benz al langer met de twee modellen in de maag zit. De autofabrikant heeft de laatste tijd al vaker aangegeven dat het prioriteit geeft aan winstgevende modellen. Auto’s met veel marge dus, en juist op dat gebied zijn de A- en B-Klasse lastige producten voor Mercedes-Benz.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.autovisie.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2Fmercedes-benz-b-class-2019-3.jpg)
Op auto’s in lagere segmenten zit immers minder marge dan op modellen in de hogere segmenten, laat staan die van SUV’s. Tegelijkertijd wil Mercedes-Benz ook snel diens gamma elektrificeren en ook dat gaat makkelijker met grotere en duurdere modellen, omdat de kosten van de dure elektrotechniek dan makkelijker worden terugverdiend.
Lees ook:
Ook interessant
-
Lezerspost: ‘ik lees vanwege autoliefde, niet voor politieke mening’
-
Let op! Kans dat jij nu een aanrijding krijgt, is om deze reden groter
-
Deze kleine Duitse occasion is goedkoop om dagelijks te rijden
-
Volkswagen? Nee, bedankt! Urkers zijn stapelgek op dít automerk
-
Zeekr wordt alweer afgetroefd: Huawei heeft nóg snellere snellader
-
Zeekr lacht om BYD en komt met krankzinnig snelle snellader
-
Onzekerheid hindert particuliere EV-occasionmarkt
-
Allerslechtste racegame ooit komt terug: wordt het een hit?
-
Deze auto’s worden het hardst getroffen door de Trump’s tarieven
-
Stop je playlist! Deze artiest maakt jou een betere bestuurder
-
Wat is een verkeerscamera en moet je ervoor remmen?
-
Peter kocht de Citroën 2CV die hij vroeger als Dinky Toy had