Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 13 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

Waarom de Mercedes-Benz EQXX geen digitale spiegels heeft

Bij de Mercedes-Benz EQXX draait alles om aerodynamica en efficiëntie. Toch heeft het model geen digitale buitenspiegels. Waarom niet?

De Audi E-tron, Honda e, Lexus ES: ze hebben allemaal, dan wel niet optioneel, digitale buitenspiegels. Ook de Volkswagen XL1, het aerodynamische wonder van de Duitse fabrikant, heeft camera’s waarvan het beeld wordt geprojecteerd ín de auto. Allemaal om de auto zo gestroomlijnd mogelijk te maken, want die twee grote buitenspiegels naast de A-stijl zorgen voor meer luchtweerstand.

1000 kilometer

Toch zien we ze niet bij de Mercedes-Benz EQXX, die zich vorige week liet zien. Met die auto zet de fabrikant een nieuwe standaard op het gebied van aerodynamica en efficiëntie. Met een bizar lage Cw-waarde van 0,17 is de 100 kWh-accu in het model goed voor een bereik van 1000 elektrische kilometers. Had dat niet meer kunnen zijn als de EQXX digitale buitenspiegels had gehad?

“Dat denken we niet”, zo stelt Gordon Wagener, designbaas bij Mercedes-Benz. “Digitale spiegels maken de auto misschien wel wat aerodynamischer, maar je moet niet vergeten dat die camera’s en schermen ín de auto juist weer energie nodig hebben. Ze verbruiken zelfs meer energie dan dat ze opleveren. Bovendien vinden we dat klassieke buitenspiegels veel beter werken dan digitale exemplaren”, aldus de Duitser.

Prestigeproject

Denk ook niet dat de EQXX een concept car is die nooit in productie gaat. Mercedes-Benz is wel degelijk van plan om de auto op de markt te brengen, zij het in een beperkte oplage. Het wordt een soort prestigeproject, net als de XL1 van Volkswagen.

Sjoerds Weetjes #46: Volkswagen XL1 is een zuinigheidswonder

“Daarom wilden we met de EQXX een geloofwaardige auto neerzetten”, vertelt Wagener. “Het moet een auto zijn die zo in productie kan gaan, ook om de mensen te laten zien waartoe we nu al in staat zijn. Natuurlijk hadden we nog meer stappen kunnen zetten om de auto gestroomlijnder te maken. Maar dan zou er een soort ruimteschip staan, een auto waarvan we weten dat-ie niet snel het productieproces zou halen. En dat wilden we juist niet doen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.