Mercedes EQC krijgt stoelen van gerecyclede PET-flessen
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.autovisie.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2Fmercedes-benz-eqc-2019-foto-officieel-009.jpg)
Mercedes-Benz gaat in zijn fonkelnieuwe EQC stoelen aanbieden waarin gerecyclede PET-flessen zijn verwerkt. Dat past volgens de fabrikant bij de ecologische gedachte achter de elektrische SUV.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.autovisie.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2Fmercedes-benz-eqc-2019-foto-officieel-015.jpg)
In de kersverse EQC zijn meerdere gerecyclede materialen gebruikt, maar het percentage is niet extreem hoog. Zo’n honderd onderdelen zijn van gerecyclede materiaal vervaardigd. Zo wordt in de Mercedes-Benz onder andere hennep, rubber, katoen, wol en papier gebruikt. De gerecyclede PET-flessen wordt voor de stoelen gebruikt.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.autovisie.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2Fmercedes-benz-eqc-2019-foto-officieel-009.jpg)
Submerk EQ
Met de EQC introduceert Mercedes-Benz het nieuwe sublabel EQ. Het ‘merk’ krijgt binnen het leveringsprogramma van de Duitse autobouwer eenzelfde status als AMG en Maybach. Met EQ richt de fabrikant zich op elektrische voertuigen. De EQC is de eerste. In de komende jaren zullen er nog tien volgen, waarbij in 2022 alle grote segmenten wereldwijd zijn afgedekt. Na de EQC, waarmee Mercedes-Benz zich op de SUV-rijder mikt, komt er een compact model, dat vergelijkbaar is met de Mercedes A-Klasse.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.autovisie.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2Fmercedes-benz-eqc-2019-foto-officieel-016.jpg)
Normale productielijn
De fabrikant kiest voor zelfstandige designs, maar productietechnisch moeten de modellen verwant zijn aan de reguliere producten zodat de elektrische auto’s op dezelfde productieband kunnen worden gemaakt. De fabrikant benadrukt dat er geen fabriek wordt gespecialiseerd in elektro-auto’s. De productie van de EQC vindt in Bremen en Beijing plaats. De eerste exemplaren komen vanaf begin 2019 uit Duitsland. Kort daarna start de bouw in China. De compactere EQA zal uit de Smart-fabriek in het Franse Hambach van de band rollen.
LEES OOK: MEERDERE VARIANTEN MERCEDES EQC OP STAPEL
Batterij in de vloer
Dat de Duitsers kiezen voor de EQC als eerste model heeft volgens het merk verschillende redenen. Zo is de wereldwijde vraag naar SUV’s heel groot en nog steeds groeiende. Daarnaast biedt de hogere zitpositie en bodemvrijheid de mogelijkheid om de batterij tussen de assen te plaatsen, wat weer goed is voor de gewichtsverdeling en interieurruimte.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.autovisie.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2Fmercedes-benz-eqc-2019-foto-officieel-007.jpg)
Richtprijs EQC
De Duitsers noemen nooit verkoopprognoses en productieverwachtingen. Mercedes-Benz rekent erop dat er wereldwijd enkele duizenden auto’s op jaarbasis zullen worden verkocht. De levering in Nederland start in de tweede helft van 2019. Een prijskaartje is niet bekend. Voor de Duitse markt wordt 75.000 euro genoemd.
Lees ook:
Ook interessant
-
Verkoopcijfers maart 2025: deze gekke dingen vielen ons op
-
Duik in de prijslijst: dit kost de Zeekr 7X in Nederland
-
Lezerspost: ‘ik lees vanwege autoliefde, niet voor politieke mening’
-
Let op! Kans dat jij nu een aanrijding krijgt, is om deze reden groter
-
Deze kleine Duitse occasion is goedkoop om dagelijks te rijden
-
Volkswagen? Nee, bedankt! Urkers zijn stapelgek op dít automerk
-
Zeekr wordt alweer afgetroefd: Huawei heeft nóg snellere snellader
-
Zeekr lacht om BYD en komt met krankzinnig snelle snellader
-
Onzekerheid hindert particuliere EV-occasionmarkt
-
Allerslechtste racegame ooit komt terug: wordt het een hit?
-
Deze auto’s worden het hardst getroffen door de Trump’s tarieven
-
Stop je playlist! Deze artiest maakt jou een betere bestuurder