Mercedes SLR Stirling Moss: achteraf toch een goede investering
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.autovisie.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2016%2F07%2F2009_mercedes-benz_slr_stirling_moss_5_1600x1200-e1469012897880.jpg)
McLaren bouwde voor Mercedes-Benz slechts 75 exemplaren van de SLR Stirling Moss, maar ondanks het relatief lage productievolume, had Mercedes-Benz grote moeite om kopers voor de SLR Stirling Moss te vinden. Maar wie toen had geweten wat de sportwagen zeven jaar later waard zou zijn, had destijds waarschijnlijk niet lang getwijfeld.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.autovisie.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2016%2F07%2F2009_mercedes-benz_slr_stirling_moss_30_1600x1200-e1469012698397.jpg)
De SLR Stirling Moss staat garant voor een fors rendement, zo blijkt uit de vraagprijzen op internet. Een fonkelnieuw exemplaar kostte bij de marktintroductie in 2009 zo’n 750.000 euro en wie lang genoeg onderhandelde kreeg van de Mercedes-dealer nog korting ook.
Alleen voor SLR-klanten
Want ondanks dat Mercedes de 75 stuks van de SLR Stirling Moss aan al zijn 2100 SLR-klanten aanbood, was de belangstelling niet echt groot. Mercedes maakte de fout om het model niet te homologeren voor de Amerikaanse markt, waardoor de autobouwer de sportwagen niet op de grootste en belangrijkste markt voor zijn sportieve modellen kon uitbrengen.
Strot
Sowieso kwam naar verluidt het hele idee van de SLR Stirling Moss niet van Mercedes-Benz zelf. De Duitsers hadden de sportwagen door de strot laten duwen door McLaren, die de bouw van de SLR Coupé en Roadster voor hun rekening namen. Toen bleek dat de productie van Mercedes-sportwagens niet naadloos aansloot op de productiestart van McLarens eigen MP4-12C verzonnen de Engelsen de Stirling Moss-editie om zo de tussenliggende periode te kunnen overbruggen, zo liet een McLaren-medewerker eerder aan Autovisie weten.
Gefortuneerde kopers
De 75 exemplaren werden tussen juni 2009 en januari 2010 vervaardigd. Een handvol werd in Nederland aan gefortuneerde autoliefhebbers geleverd, die er, alleen wanneer er een Nederlands kenteken op werd geplakt, rond de 1,2 miljoen euro voor moesten neertellen.
Vervijfvoudigd
Er staan nu vier stuks te koop. De vraagprijzen variëren van 3,2 tot 4 miljoen euro, wat betekent dat de waarde in zeven jaar tijd is vervijfvoudigd. Een rendement dat de banken nooit hebben kunnen bieden.
Lees ook:
Ook interessant
-
Lezerspost: ‘ik lees vanwege autoliefde, niet voor politieke mening’
-
Let op! Kans dat jij nu een aanrijding krijgt, is om deze reden groter
-
Deze kleine Duitse occasion is goedkoop om dagelijks te rijden
-
Volkswagen? Nee, bedankt! Urkers zijn stapelgek op dít automerk
-
Zeekr wordt alweer afgetroefd: Huawei heeft nóg snellere snellader
-
Zeekr lacht om BYD en komt met krankzinnig snelle snellader
-
Onzekerheid hindert particuliere EV-occasionmarkt
-
Allerslechtste racegame ooit komt terug: wordt het een hit?
-
Deze auto’s worden het hardst getroffen door de Trump’s tarieven
-
Stop je playlist! Deze artiest maakt jou een betere bestuurder
-
Wat is een verkeerscamera en moet je ervoor remmen?
-
Peter kocht de Citroën 2CV die hij vroeger als Dinky Toy had