Morgan Plus Four voor 97% nieuw, en dat zou je niet meteen zeggen
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.autovisie.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2020%2F03%2Fmorgan-plus-four-7.jpg)
Morgan noemt de nieuwste Plus Four ‘all-new’, maar weet dat hij niet helemaal nieuw is. De Plus Four neemt in zijn nieuwe gedaante 3% van de onderdelen van de vorige editie over…
Een grap natuurlijk, want al had Morgan vijftig procent van de componenten vervangen, dan spreek je bij Morgan al van een compleet nieuw model. De stap om de auto voor 97% te veranderen is voor een merk als Morgan al een enorme stap.
Zeventig jaar
De Engelsen deden dat al eerder, met bijvoorbeeld de introductie van de Aero 8 en de vorig jaar geïntroduceerde Plus Six. Maar de Plus Four maakt al zeventig jaar onderdeel van het leveringsprogramma uit, maar nooit eerder zette de Engelse roadsterspecialist voor de Plus Four zo’n grote stap als het om productvernieuwing gaat.
Aluminium chassis
De meest ingrijpende aanpassing is het verdwijnen van het stalen chassis, dat plaats heeft gemaakt voor een aluminium architectuur met deels houten opbouw. Het maakt de auto aan de buitenzijde niet groter, maar geeft de Plus Four wel een forsere wielbasis en beduidend meer binnenruimte. En nog een belangrijk voordeel van de aluminium basis is het feit dat het wagengewicht daalt. De Plus Four weegt slechts 1007 kg.
Klassiek ontwerp
Je zou kunnen zeggen dat de 3% die de vorige en nieuwe generatie Plus Four met elkaar delen het ontwerp van de roadster is. De auto heeft de bekende, iconische looks van zijn voorganger behouden. Hij heeft onveranderd glooiende wielschermen, een lange neus met tal van louvres in de gedeelde motorkappen, de ronde lampen, de kleine deurtjes en de schuin aflopende achterzijde met ronde achterlichtunits.
BMW-motor
Zo vertrouwd als het roadster-ontwerp is, zo onbekend is de aandrijflijn voor de Plus Four. In navolging van de Plus Six krijgt ook de Plus Four de beschikking over een krachtbron van BMW. De naam van het model geeft het cilindertal aan. De viercilinder heeft een slagvolume van 2,0 liter en perst dankzij de aanwezigheid van een turbo 255 pk eruit. Het gegenereerde koppel is afhankelijk van de transmissie achter het motorblok. In combinatie met een handbak levert het 350 Nm. De versie met automaat levert een trekkracht van 400 Nm. Het is overigens voor het eerst dat Morgan twee verschillende transmissies in zijn Plus Four aanbiedt.
Acceleratie 0-100 km/h
Door de BMW-motor in het vooronder is de Plus Four in staat om een topsnelheid van 240 km/h te halen. De sprint van stilstand naar 100 km/h neemt in de automaatversie 4,8 tellen in beslag. De handgeschakelde uitvoering doet er 5,2 tellen over. Overigens kan met de automatische transmissie ook handmatig geschakeld worden.
Levering
Morgan bouwt de Plus Four reeds. De levering start later dit jaar.
Lees ook:
Ook interessant
-
Zeekr lacht om BYD en komt met krankzinnig snelle snellader
-
Onzekerheid hindert particuliere EV-occasionmarkt
-
Allerslechtste racegame ooit komt terug: wordt het een hit?
-
Deze auto’s worden het hardst getroffen door de Trump’s tarieven
-
Stop je playlist! Deze artiest maakt jou een betere bestuurder
-
Wat is een verkeerscamera en moet je ervoor remmen?
-
Peter kocht de Citroën 2CV die hij vroeger als Dinky Toy had
-
Hyundai wordt The Ocean CleanUp voor op straat… of toch niet?
-
Trump pakt ook eigen volk: zoveel duurder worden auto’s in de VS
-
Europese grootmachten willen Trump keihard terugpakken
-
Trump komt met megaheffing voor alle niet-Amerikaanse auto’s
-
Canada wantrouwt Elon Musk en weigert miljoenenbetaling Tesla