Autovisie
Autovisie Nieuws 29 mrt 2022
Leestijd: 3 minuten

Na drie jaar kan Bugatti eindelijk beginnen met de bouw van 10 auto’s

Het is bijna zover. Bugatti start de productie van de Centodieci. Al in 2019 werd de few-off hypercar aan de wereld gepresenteerd, maar de Franse autobouwer had liefst drie jaar nodig om ontwikkelingscapaciteit en productieruimte te vinden. Slechts 10 exemplaren zullen uiteindelijk het levenslicht zien.

De Centodieci was één van de drie modellen waarmee Bugatti in 2019 uitpakte als gelimiteerde editie. De Franse fabrikant vierde dat jaar zijn 110e verjaardag als autofabrikant, al kende het bedrijf enkele productiepauzes en overnames. Als eerste verscheen de La Voiture Noire, gevolgd door de Baby. De Centodieci rondde het drieluik af. Net als de twee andere modellen betreft het een gelimiteerde editie. Slechts 10 stuks zien het levenslicht, negen meer dan de La Voiture Noire en 490 minder dan de Baby.

Bugatti Centodieci

Naar voorbeeld van de EB110

Ook in het geval van de Centodieci greep Bugatti voor het ontwerp terug naar historische modellen, maar anders dan voor de La Voiture Noire en de Baby ging het ontwerpteam niet heel ver terug in de geschiedenisboeken. Als voorbeeld diende de EB110, het eerste model na de reïncarnatie van Bugatti. Van die supercar kreeg de Centodieci de kleine hoefijzervorm in het front, de dicht naar het midden toe geplaatste lichtunits, de ronde luchtinlaten in de b-stijl, de zwarte a-stijlen en de glazen motorkap. Ook het ontwerp van de achterlichten verwijst naar de Bugatti EB110, maar dan naar de kleine luchtsleuven over de volle breedte.

Bugatti Centodieci

Speed Key

Onder het opvallende en klassiek gestileerde koetswerk herbergt Bugatti een speciale versie van de W16-motor. De immense krachtbron werd opgevoerd tot 1600 pk, waar de reguliere Chiron 1500 pk sterk is. Met dat motorblok achterin is de Centodieci weliswaar potenter, de fabrikant voorziet de gelimiteerde uitgave niet van de Speed Key a la Chiron. De topsnelheid van de few-off ligt niet op de elektronisch afgeregelde 420 km/h, hij haalt een begrensde 380 km/h. Reden voor de gereduceerde topsnelheid is een andere onderstelafstelling, wat de vierwielaandrijver in staat stelt om hogere bochtsnelheden te halen. De Centodieci belooft dynamischer te zijn op bochtige circuits dan de Chiron.

Een etmaal in de Bugatti Chiron

50.000 testkilometers

Tijdens de ontwikkeling van de Centodieci zijn duizenden kilometers afgelegd op het circuit, zowel op de beruchte Nordschleife als op Nardo. Op laatstgenoemde circuit heeft de Centodieci een belangrijk deel van het 50.000 km-testprogramma afgelegd, zowel op de ‘oval’ als op het interne circuit. Wat er met het prototype gaat gebeuren, is nog niet bekend. De fabrikant zal de auto bewaren. Feitelijk is het nummer 1, maar niet de eerste uit de serie van tien exemplaren. De testauto is de zogeheten nul-auto.

Bugatti Centodieci

Exclusieve video

De eerste officiële Centodieci gaat spoedig in productie in het Franse Molsheim. Het is de bedoeling dat alle exemplaren dit jaar gebouwd gaan worden. Ze kosten acht miljoen euro (exclusief belastingen) per stuk. De complete oplage was reeds verkocht voordat Bugatti de sportwagen aan het publiek toonde, zoals ook de Divo en La Voiture Noire al voor hun eerste publieksoptreden waren vergeven. Autovisie mocht als enige medium uit de Benelux de Centodieci voor zijn publieksoptreden in het Amerikaanse Monterey filmen. Het met de hand gebouwde designmodel had toen nog een wit paneel op de flank, maar het component achter het element met ronde gaten is inmiddels in zwart uitgevoerd.

Video Bugatti EB110

Video Bugatti Centodieci

Video Bugatti Baby

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.