Niet-handsfree bellen een stuk duurder! Dit zijn de nieuwe prijzen van boetes
Het kabinet heeft de bedragen van boetes aangepast in de hoop de verkeersveiligheid te verbeteren en de maatschappelijke acceptatie te vergroten. De nieuwe prijzen zijn sinds maart van kracht.
Met name niet-handsfree bellen wordt een stuk strenger beboet. Niet vreemd, want woordvoerder korpsleiding Bobby Markus liet eerder al aan Autovisie weten: “Telefoongebruik in de hand is nog steeds één van de grootste veroorzakers van verkeersonveiligheid.”
Niet-handsfree bellen een groot probleem
Uit cijfers van het SWOV bleek in 2019 al dat ruim 69 procent van de ondervraagde weggebruikers wel eens op haar of zijn telefoon zit. Ieder die betrapt wordt op deze overtreding riskeerde voor maart een boete van 250 euro. Deze bekeuring is nu verhoogd naar 350 euro. Ook het boetebedrag voor onnodig links rijden is verhoogd van 250 naar 350 euro.
Ga je niet aan de kant voor een politieauto, brandweerauto of ambulance, dan krijg je voortaan een bon ter waarde van 350 euro op de deurmat. Dat is 100 euro meer dan je hier in het verleden voor betaalde.
Ook goedkopere boetes
De prijsstijgingen voor deze boetes geven het kabinet ruimte om de prijzen van andere bekeuringen te verlagen. Zo schrijft de politie geen bon meer uit voor een maximale overschrijding van 3 kilometer per uur op een snelweg waar je 130 kilometer per uur mag.
Daarnaast worden bekeuringen voor minder dan 10 kilometer per uur te hard rijden op de snelweg 15 procent goedkoper. Ook voor het onnodig geluid maken met je auto of motor riskeer je een minder prijzige boete. Voorheen kon je voor deze overtreding een bon krijgen van 400 euro, nu kost dit je 250 euro.
De genoemde bedragen zijn exclusief de 9 euro administratiekosten die het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) rekent. Voor alle nieuwe bedragen van boetes kan je kijken in de boetenbase van het Openbaar Ministerie.