Onder invloed iemand doodrijden, is moord, zegt Frankrijk nu
Frankrijk wil een keiharde aanpak van mensen die roekeloos rijden of onder invloed in de auto zitten. Daarom worden dat soort automobilisten nu aangeduid als moordenaars als ze een dodelijk ongeluk veroorzaken.
Het is een symbolische verandering, want wettelijk gezien verandert er weinig. Er staan geen zwaardere straffen op, bijvoorbeeld. Maar door vanaf nu te spreken over moord hoopt Frankrijk nabestaanden meer steun te bieden.
Frankrijk onder druk om iets te doen aan drankrijders
“Ik heb naar slachtoffers geluisterd”, zegt premier Elisabeth Borne, “en die zijn geschokt als we het hebben over ‘onvrijwillige doodslag’. In reactie daarop gaan we een roekeloze of onder invloed zijnde doodrijder nu beschuldigen van een ‘wegmoord’.”
Publieke woede om populaire komiek met drugs op
De Franse overheid staat al jaren onder druk om iets te doen aan het rijden onder invloed. De publieke woede daarover bereikte een kookpunt toen recent de populaire komiek Pierre Palmade een zwaar ongeluk veroorzaakte, terwijl hij met drugs in zijn bloed achter het stuur zat.
Zo zorgt Frankrijk ervoor dat Chinese elektrische auto’s geen subsidie krijgen
Palmade, die in verschillende Asterix-films heeft gespeeld, had cocaïne gebruikt toen hij een andere auto raakte. Drie mensen raakten ernstig gewond en een zwangere vrouw verloor haar baby.
Relatief veel automobilisten onder invloed in Frankrijk
In Nederland vallen jaarlijks zo’n 30 dodelijke slachtoffers per één miljoen inwoners in het verkeer. Frankrijk zit dichter bij het Europese gemiddelde van 47 met 45 verkeersdoden per één miljoen inwoners.
Dit is waarom Polestar nú pas auto’s mag verkopen in Frankrijk
Het aantal mensen dat met een slok op achter het stuur stapt, is in Frankrijk bovengemiddeld hoog. Er zijn zelfs weinig Europese landen waar het vaker gebeurt.