Ook deze productieversie van de McMurtry Spéirling zuigt
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.autovisie.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2023%2F06%2FMicrosoftTeams-image-19-scaled-1.jpg)
En daarmee bedoelen we niet dat hij je treitert of met een Dyson door je huis loopt. Nee, de McMurtry Spéirling zuigt letterlijk de lucht onder zich vandaan. Dat hebben we vorig jaar gezien op het Goodwood Festival of Speed.
De McMurtry Spéirling was toen officieel nog een prototype. Nu is bekend dat het opmerkelijke sportwagentje in productie gaat. Hij wordt aangedreven door twee elektromotoren op de achteras, die samen goed zijn voor 1013 pk, en weegt minder dan 1000 kilo.
McMurtry Spéirling op Goodwood-heuvelklim
In 2022 zette hij een krankzinnige tijd neer op de Goodwood-heuvelklim. De McMurtry flitste in slechts 39 seconden omhoog. Het leek wel alsof iemand hem met een afstandsbediening aan het vooruitspoelen was.
Gordon Murray maakt zelf de eerste testrit met z’n eigen T.50
Twee ventilatoren om vacuum te creëren
Opmerkelijk aan de Spéirling is zijn manier van neerwaartse druk genereren. Hij gebruikt twee ventilatoren om de lucht onder zijn koets weg te zuigen en daar een soort vacuum te creëren. Zo wordt hij al met 2000 kilo downforce naar de grond gedrukt terwijl hij nog stilstaat.
De ventilatoren zijn niet erg stil, zoals vorig jaar op het Goodwood Festival of Speed te horen was. Ze produceren 120 decibel aan lawaai. Het equivalent van een vliegtuigmotor die op volle toeren draait.
Bedoeld voor gebruik op het circuit
Overigens mag je met de bijna een miljoen euro kostende McMurtry niet de openbare weg op. Hij is bedoeld voor circuitgebruik, waar hij in bochten maximaal 3g aan dwarskrachten kan trekken. Oftewel, drie keer de zwaartekracht. Een F-16 van de Koninklijke Luchtmacht haalt maximaal 9g.
Snelste productieauto ter wereld naar 100 km/h
De McMurtry Spéirling is de snelst accelerende productieauto ooit, met een 0-100 km/h-tijd van 1,4 seconden. Al na 5 tellen zit het slechts 3,4 meter lange autootje op een snelheid van 240 km/h. Zijn top zou boven de 320 km/h liggen.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.autovisie.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2023%2F06%2FSpeirling-Pure-2.jpg)
Gezien al dat geweld heeft de Spéirling nog best een goede elektrische range. Op zijn 60 kWh-batterij haalt hij ruim 480 kilometer, volgens de WLTP, maar dan moet je natuurlijk niet de hele tijd zijn acceleratierecord proberen te benaderen.
Bouw eerste klantenauto’s begint in 2024
De bouw van de eerste klantenauto’s begint volgend jaar. McMurtry heeft aangekondigd dat er maximaal honderd exemplaren komen. En dat keer een miljoen euro dus…
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.autovisie.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2023%2F06%2FMicrosoftTeams-image-18.jpg)
Ook interessant
-
Lezerspost: ‘ik lees vanwege autoliefde, niet voor politieke mening’
-
Let op! Kans dat jij nu een aanrijding krijgt, is om deze reden groter
-
Deze kleine Duitse occasion is goedkoop om dagelijks te rijden
-
Volkswagen? Nee, bedankt! Urkers zijn stapelgek op dít automerk
-
Zeekr wordt alweer afgetroefd: Huawei heeft nóg snellere snellader
-
Zeekr lacht om BYD en komt met krankzinnig snelle snellader
-
Onzekerheid hindert particuliere EV-occasionmarkt
-
Allerslechtste racegame ooit komt terug: wordt het een hit?
-
Deze auto’s worden het hardst getroffen door de Trump’s tarieven
-
Stop je playlist! Deze artiest maakt jou een betere bestuurder
-
Wat is een verkeerscamera en moet je ervoor remmen?
-
Peter kocht de Citroën 2CV die hij vroeger als Dinky Toy had