Ook geen kusje meer voor Opel Grandland
Er is bijna geen Opel-model dat nog aan de moderniseringsslag van de fabrikant kan ontkomen. Ook de Grandland X niet, die nu geen kusje meer geeft.
De Duitse autobouwer vernieuwt de grote crossover namelijk en geeft het model ook direct een nieuwe naam. Alhoewel, nieuw… Het verwijdert enkel de toevoeging ‘X’, waardoor de auto nu enkel nog Grandland heet. Dat deed Opel onlangs overigens ook met de Crossland en Mokka. Die compacte crossovers gaan nu ook zonder zoen door het leven.
Nieuwe koets
Dat is bij lange na niet de enige verandering die Opel op de Grandland doorvoert. Het uiterlijk is namelijk ook flink op de schop gegaan. Bijzonder, want technisch gezien gaat het hier om een facelift van het model. De Grandland krijgt echter een vrijwel compleet nieuw front, die helemaal is vormgegeven volgens de nieuwe designtaal van Opel.
Het betekent dat ook de Grandland Opels Vizor-gezicht krijgt, die in lijn ligt met de nieuwe Mokka en aankomende Astra. Eerder kreeg ook de gefacelifte Crossland al een neus die binnen de nieuwe familie past. Ook bij deze Grandland zitten de grille, logo én de koplampen nu optisch verwerkt in één paneel. De technologie van de lichtunits is overigens afkomstig van de nieuwe Insignia en bevat in totaal 168 led-elementen.
Opel geeft nog maar verdacht weinig prijs van de achterzijde. Daar is wel te zien dat – net als bij andere nieuwe Opels – de typeaanduiding centraal onder het logo is geplaatst. De lichtunits op de achterzijde lijken niet al te veel gewijzigd ten opzichte van het pre-facelift-model, al gaat het waarschijnlijk om een nieuwe indeling met iets andere led-signatuur.
Mokka en Astra
Ook binnenin is Opel met de bijl rondgegaan. De indeling van het dashboard komt namelijk overeen met dat van de nieuwe Mokka en lijkt op het eerste oog ook op dat van de nieuwe en aanstaande Astra. De Duitse autobouwer noemt die nieuwe indeling het Pure Panel, waarbij de digitale schermen optisch één geheel vormen. Het instrumentarium is dus in de nieuwe Grandland ook volledig digitaal. Het rechter infotainmentscherm heeft overigens een grootte van 10-inch.
De middentunnel is onaangetast en bevat nog steeds de bekende transmissiehendel. Wie voor een automatische versnellingsbak kiest, kan voor de nieuwe Highway Integration Assist kiezen: een functie waarmee de Grandland zelf op afstand van z’n voorligger en tussen de lijntjes blijft rijden. In die snelweg-modus kan de Grandland zelf tot stilstand komen, en daarna ook weer vanuit stilstand vertrekken.
Primeur voor Grandland
Zaken die we al kennen, maar er is een primeur voor de vernieuwde Opel Grandland. Het is namelijk het eerste model uit Rüsselsheim dat met Night Vision op de markt verschijnt. Het systeem kan op een afstand van maximaal 100 meter voetgangers en dieren detecteren, om daarna de bestuurder te waarschuwen voor hun aanwezigheid.
Op motorisch gebied verandert er niets voor de Grandland. Dat betekent dat de consument weer kan kiezen uit benzine- en dieselmotoren, alsmede stekkerhybrides. Prijzen van de nieuwe Grandland deelt Opel in aanloop naar de marktintroductie van het nieuwe model, die dit najaar nog bij de Nederlandse dealer staat.
Lees ook:
Ook interessant
-
Volkswagen die zelfs Duitsers niet kennen | Sjoerds Weetjes 427
-
100.000 LPG-rijders komen goed weg: korting wegenbelasting blijft
-
Kan het nóg extremer? Porsche levert 911 GT3 RS nu ook zo
-
Subsidiepot nieuwe elektrische auto leeg! Koop nog snel een gebruikte EV
-
Nieuwe Hyundai Ioniq 9 is 7-zits vlaggenschip met flinke range
-
Zelfs Lotus schrapt nu zijn ambitieuze EV-plannen
-
Tegenvallende automarkt dwingt Ford Europe tot massaontslagen
-
Moet je een rijstrook opschuiven voor iemand die wil invoegen?
-
Duik in de prijslijst: Mini Aceman een heet gewassen Countryman?
-
Zeg ‘t maar: hoort dit logo op een handtasje of op een auto?
-
Door de SM Tribute moeten wij nu onze schoenen opeten
-
De auto op deze foto werd een financiële strop voor Jaguar