Opel Astra is ook uit de startblokken
De Peugeot 308 rijdt inmiddels al in Nederland rond, maar op broer Opel Astra is het nog even wachten. In Russelsheim is men al wel begonnen met de productie.
Het betekent dus dat we de fonkelnieuwe Astra binnenkort kunnen verwelkomen op de markt. Een belangrijk moment, want de Opel is al geruime tijd een populaire auto in Nederland. De Duitse fabrikant stelt bovendien een voor ons land zeer interessante aandrijflijn voor, in de vorm van een stekkerhybride. Die heeft, net als in broer 308, 180 of 225 pk en kan op papier 61 kilometer elektrisch rijden.
Sports Tourer
Kort na de introductie van de Opel Astra hatchback, komt de autobouwer al met een tweede variant. Het betreft de Sports Tourer, oftewel de stationwagon-variant. Het model is fors langer dan z’n voorganger, maar ook veel langer dan de hatchback. De Sports Tourer heeft een 7 centimeter langere wielbasis, terwijl hij er in de gehele lengte 27 centimeter bij krijgt ten opzichte van het vijfdeurs model. Het laadvolume bedraagt 608 liter. Tenminste, als er niet voor een stekkerversie gekozen wordt. Door de toevoeging van een accu onder de bagagevloer is er in de PHEV 548 liter voorhanden.
Elektrische Opel Astra
Volgend jaar staat er nóg groter Astra-nieuws op het programma. De Duitsers presenteren dan namelijk de volledig elektrische variant. Anders dan voorheen gedacht, maakt de Astra-e gebruik van hetzelfde EMPII-platform. De onderhuidse techniek van het elektromodel lijkt daarom op voorhand al ietwat verouderd. Opel, maar ook Peugeot (voor de e-308) en DS (voor de 4 E-Tense), gebruiken in grote lijnen de techniek die we nu al kennen van de Corsa-e, e-208 en DS3 E-Tense. Het accupakket meet 54 kWh, waarvan 50 kWh bruikbaar is. Op de vooras monteren de drie fabrikanten een 156 pk sterke elektromotor. Verre van baanbrekende specificaties, maar dat geldt niet voor het verbruik en de bijbehorende actieradius.
Door de toepassing van accucellen met een hogere energiedichtheid en een warmtepomp moeten de nieuwe elektromodellen van Stellantis per kWh 8 kilometer ver komen. Daardoor zou een WLTP-range van 400 kilometer mogelijk moeten zijn, terwijl de huidige EV’s van Stellantis met een vergelijkbare batterijcapaciteit iets verder dan 320 kilometer komen.
Prijzen
Nederlandse prijzen van de Astra beginnen net iets onder 27.000 euro, voor een versie met 110 pk sterke driecilinder en handbak. De 130 pk sterke driepitter kost minstens 28.649 euro. Stekkeren kan vanaf net geen 35.000 euro. Voor het complete prijsoverzicht klik je op dit artikel.
Lees ook:
Ook interessant
-
Met de nieuwe service van Nio kun je in theorie de bijtelling ontduiken
-
Productie Cybertruck op pauze! Maar er waren toch miljoenen pre-orders?
-
Is de elektrische Ford Puma Gen-E niet een beetje laat?
-
Met dit studiemodel jaagt Jaguar zijn traditionele kopers weg
-
Audi A6 e-tron met enorme range gaat het BMW i5 moeilijk maken
-
Autogrootmacht Stellantis ontslaat topman Carlos Tavares
-
Zoveel nieuwe kentekens worden er per dag geregistreerd
-
Autoverkopen 2024 – Elektrische auto’s nu 40 procent marktaandeel
-
Gelekt! Nieuwe Jaguar heeft grille aan achterkant
-
EV vs. brandstofmotor: welke Mini Cooper S(E) is sneller?
-
Bij Mercedes heeft de schijfrem zijn langste tijd gehad
-
Betaalbare Skoda-occasion heeft trekjes van een Rolls-Royce