Opel Mokka (2021) staat startklaar
Het zou zomaar kunnen dat Opel door de coronacrisis zijn introductie-agenda aanpast en dan stelt Opel de onthulling van de nieuwe Mokka ongetwijfeld uit. Hoe het ook zij, de nieuwe, tweede generatie Opel Mokka staat klaar!
De presentatie van de nieuwe Opel Mokka staat voor eind dit jaar gepland. Het is een belangrijk moment voor de Duitse autobouwer, op meerdere vlakken. Niet alleen is de Mokka het tweede compleet nieuwe model onder supervisie van de nieuwe eigenaar, te weten PSA Groupe. De Mokka is de eerste auto die volgens een nieuwe designstijl is ontworpen. Kenmerkend voor het model is het zogeheten ‘kompas’-front, waarbij een verticale en horizontale lijn elkaar boven het beroemde Opel-embleem kruisen. De autofabrikant kondigde het nieuwe gezicht al eerder op het studiemodel GT X Experimental aan.
Mokka komt na Corsa
Dat de Mokka de eer heeft met de nieuwe designtaal te komen en niet de recent gepresenteerde Corsa, heeft alles te maken met de beschikbare ontwikkelingstijd die Opel voor de twee modellen had. Na de overname van Opel door PSA moest de Corsa in een zeer kort tijdsbestek opnieuw worden gedaan. De onder supervisie van vorige eigenaar General Motors uitgewerkte Corsa ging de vuilnisbak in, want Opel diende van kersverse eigenaar PSA voor de hatchback de bodemsectie van de 208 te gebruiken. In enkele maanden tijd zetten de Duitsers een nieuw ontwerp neer. Opel had ruimschoots de tijd om de Mokka, die vanaf de nieuwe editie weer zonder de toevoeging X door het leven gaat, te verwezenlijken.
Mokka is tweelingbroer 2008
Maar de ontwerpers hadden voor de nieuwe Mokka niet alle vrijheid, want de technische basis was al door PSA vastgelegd. Het gebruikte platform is identiek aan dat van de DS 3 Crossback en Peugeot 2008. De heren uit Duitsland hebben de Mokka een eigen gezicht kunnen geven, zoals de designafdeling dat ook succesvol wist te doen bij de Grandland X, wat een hertekende Peugeot 3008, Citroën C5 Aircross en DS 7 Crossback is. Toen werkte het nog tot General Motors behorende Opel overigens samen met PSA voor de ontwikkeling van drie verschillende modellen, inclusief de Crossland X.
Elektroversie heet Mokka-e
Met het adopteren van het platform neemt Opel ook de motoren van het Franse moederbedrijf over. De Mokka komt er met benzine- en dieselmotoren. Vrijwel tegelijkertijd introduceert Opel de compacte SUV ook met een elektrische aandrijflijn, bestaande uit een 100 kW sterke elektromotor en een 50 kWh-batterij. De versie krijgt de naam Mokka-e.
Wederom een samenwerkingsverband
Voor Opel is de nieuwe editie de tweede generatie Mokka. Wederom werkte de autobouwer voor de ontwikkeling ervan samen met een andere partij. Bij de eerste Mokka, die pas na de facelift Mokka X werd genoemd, werd er een beroep op GM Daewoo uit Zuid-Korea gedaan. De Koreanen bouwden de SUV in eerste instantie ook. Toen bleek dat de vijfzitter een groot succes was, verplaatste Opel de productie naar Europa. Opel introduceerde de eerste Mokka in 2012 en gaf de naar Spanje verplaatste én gefacelifte versie de naam Mokka X. De aanduiding verdwijnt met de komst van zijn opvolger, die in Frankrijk van de band gaat rollen.
Lees ook:
Ook interessant
-
Subsidiepot nieuwe elektrische auto leeg! Koop nog snel een gebruikte EV
-
Nieuwe Hyundai Ioniq 9 is 7-zits vlaggenschip met flinke range
-
Zelfs Lotus schrapt nu zijn ambitieuze EV-plannen
-
Tegenvallende automarkt dwingt Ford Europe tot massaontslagen
-
Moet je een rijstrook opschuiven voor iemand die wil invoegen?
-
Duik in de prijslijst: Mini Aceman een heet gewassen Countryman?
-
Zeg ‘t maar: hoort dit logo op een handtasje of op een auto?
-
Door de SM Tribute moeten wij nu onze schoenen opeten
-
De auto op deze foto werd een financiële strop voor Jaguar
-
De nieuwe Mercedes CLA wordt een soort mini-Porsche Taycan
-
Deze Hyundai heeft iets te veel energiedrank gedronken
-
Is deze getunede Nissan GT-R de sterkste occasion van ons land?