OV-reiziger kiest massaal voor tweedehands auto door coronavirus
De coronacrisis heeft een enorme impact op de manier waarop men zich in ons land beweegt. Uit cijfers van Bovag blijkt dat men het liefst voor een tweedehands auto kiest nu de populariteit van het openbaar vervoer daalt.
Vanaf 1 juni moet iedere reiziger in het openbaar vervoer een mondkapje dragen. Dat maakt het reizen met de bus of trein sowieso al onaantrekkelijk. Maar door de aanwezigheid van het virus zelf stappen mensen überhaupt niet meer graag in het OV. Individueel vervoer, zoals de auto en fiets, kent daardoor een enorme opleving.
Onderzoek Bovag
Dat blijkt uit cijfers die Bovag vandaag deelt. Het liet Markteffect een onderzoek uitvoeren onder 1185 consumenten. 57 procent van de respondenten gaf aan meer met de auto te gaan reizen. Het grootste deel van die groep heeft al een auto, maar 1 op de 12 personen zegt er een te gaan kopen. Volgens Bovag betekent dat 175.000 mensen die normaliter met het openbaar vervoer reizen, nu besluiten een auto gaan kopen. Een aanzienlijk kleiner deel, zo’n 20.000 tot 25.000 mensen, ziet een alternatief in het leasen, huren of lenen van een auto.
Daardoor staat de occasionmarkt nog een flinke groei te wachten. Dat terwijl de huidige verkoopcijfers al positiever zijn dan in het verleden. In mei leverde de vakhandel namelijk 111.146 gebruikte auto’s af. Hoewel dat 5 procent minder is dan vorig jaar, is het wel meer dan in die maand van alle voorgaande jaren. In 2018 bedroeg het getal meer dan 108.000 exemplaren, in de jaren daarvoor lag het verkoopniveau altijd onder de 100.000 stuks.
Groeiende handel tussen particulieren
In de eerste maanden van het jaar verkochten autobedrijven 506.517 tweedehands auto’s. Dat is 6,4 procent minder dan in 2019, en 1,5 procent minder dan in 2018. De handel tussen particulieren groeide daarentegen enorm. In de afgelopen maand werden er 73.433 auto’s tussen particulieren verhandeld (+17,6 procent t.o.v. 2019). Kijken we naar het hele jaar, dan groeide de particuliere verkoop met 7,5 procent ten opzichte van vorig jaar (308.807 tweedehands auto’s).
Normaliter worden er jaarlijks net geen 2 miljoen tweedehands auto’s verkocht, waarvan zo’n 65 procent bij de vakhandel en 35 procent bij particulieren. Door de coronamaatregelen en de groeiende vraag naar occasions kan dit jaar voor het eerst de grens van 2 miljoen gepasseerd worden.
Fietsen, scooters en motoren
Niet alleen de tweedehands auto is populair, maar ook fietsen, scooters en motoren gaan volgens Bovag-voorzitter Han ten Broeke nu ‘als warme broodjes over de toonbank’. “De bestellingen en afleveringen van nieuwe auto’s haperen momenteel, maar de interesse voor tweedehands voertuigen is erg groot.”