Dennis Wilman
Dennis Wilman Nieuws 9 okt 2019
Leestijd: 2 minuten

Politie beboet meer automobilisten voor gebruik mobiel

De Nederlandse politie was het afgelopen tertiaal erg scherp op automobilisten die met een mobiel in de auto bezig waren. Ze wisten er bijna 45.000 op de bon te slingeren. Bijna het dubbele als het tertiaal ervoor.

Politie controle

Het is één van de grootste ergernissen die je als automobilist tegenkomt: medeweggebruikers die met hun mobiel aan het prutsen zijn. Ook fietsers die met de smartphone bezig zijn, zijn een bron van irritaties en gevaar. Gelukkig zijn beide acties verboden en lijkt het erop dat de politie er actiever op controleert. Uit cijfers van de Rijksoverheid blijkt namelijk dat agenten het afgelopen tertiaal bijna twee keer zoveel mobiele gebruikers beboet hebben als in het tertiaal ervoor.

Camera’s

In de periode van mei tot en met augustus 2019 werden er 44.540 verkeersdeelnemers betrapt op het gebruiken van hun mobiel. In de periode ervoor waren dat er nog 23.268. We vermoeden dat deze cijfers in de aankomende maanden nog verder zullen stijgen. De politie heeft namelijk een tweetal nieuwe camera’s in gebruik genomen die automobilisten kunnen betrappen op het gebruik van hun telefoon.

Slimme Camera

Een groot deel van de boetes voor gebruiken van een mobiel is toe te schrijven aan fietsers. Voor hun geldt het verbod hierop vanaf 1 juli dit jaar. Als onderdeel van een ontmoedigingsbeleid controleerde de politie extra. In totaal kregen 9.248 fietsers een boete van €95 mee naar huis.

Prenten

Als we naar het totale aantal boetes in het afgelopen tertiaal kijken, dan vallen de eerder genoemde cijfers in het niet. Er werden 2.801.327 prenten uitgeschreven. Het overgrote deel van 2.470.294 boetes werd opgelegd voor snelheidsovertredingen. Deze werden voornamelijk geconstateerd met digitale apparatuur.

Dienders waren zelf iets meer actief bezig met het staande houden van mensen. In totaal mochten 173.170 mensen een babbeltje maken met oom agent. In de vergelijkbare periode het jaar ervoor waren dat er nog 170.924. De stijging is verklaarbaar omdat de politie in de zomermaanden van 2018 actievoerde voor een betere CAO.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.