Renault en Fiat willen fuseren
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.autovisie.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2Ffiat_chrysler_223526764.jpg)
Renault en Fiat Chrysler willen in het huwelijksbootje stappen, zo hebben de twee autobouwers bekend gemaakt. De twee concerns voeren al geruime tijd gesprekken.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.autovisie.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2Ffiat_chrysler_223526766.jpg)
Mocht de fusie doorgang vinden, de Europese Commissie moet er nog toestemming voor geven, dan ontstaat de op twee na grootste autobouwer ter wereld. De gezamenlijke productie stijgt tot 8,7 miljoen stuks, waarmee het alleen Volkswagen en Toyota voor zich moet dulden. Tot het Renault-label behoren ook Dacia, Renault Samsung Motors en Alpine. Onder de vlag van Fiat Chrysler Automobiles (FCA) vallen onder andere Jeep, Alfa Romeo, Fiat en Dodge. Na de fusie krijgt zowel Renault als FCA 50% van de aandelen.
Synergievoordelen
Dat de twee partijen al geruime tijd met elkaar in gesprek zijn, bewijst enkele uitspraken van de twee concerns. Er wordt reeds gemeld dat er na de fusie geen fabrieken worden gesloten en dat de synergievoordelen meer dan 5 miljard euro hoger ligt dan de bestaande alliantie Renault-Nissan-Mitsubishi oplevert. FCA geeft aan dat nieuwe producten in een kortere tijd ontwikkeld kunnen worden.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.autovisie.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2Fanp-foto-0-file-france-economy-fca-renault-700_223482741-e1558940549280.jpg)
Zwaar verstoord
Renault werkt al uitvoerig samen met Nissan, waarin de Fransen een aandeel van 43,4 procent bezitten. De Japanners hebben 15% van de aandelen van Renault in handen. De samenwerking tussen de twee concerns is in de afgelopen maanden zwaar verstoord door de arrestatie van de gezamenlijke topman Carlos Ghosn. Renault zou met Nissan willen fuseren, maar de Japanse partner zou dat niet zien zitten. Binnen de alliantie is ook Mitsubishi ingebracht, waarin Nissan sinds eind vorig jaar een deelneming heeft. De alliantie verkocht afgelopen jaar 10,76 miljoen auto’s, terwijl FCA net onder de vijf miljoen stuks bleef. De cumulatieve afzet van de fusie inclusief partners maakt het bedrijf de grootste autobouwer ter wereld.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.autovisie.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2Fanp-foto-0-file-germany-economy-fca-renault-701_223482747-e1558940565615.jpg)
Overnamekandidaat
Fiat Chrysler bevindt zich al jaren in zwaar weer. De focus binnen het bedrijf ligt op de merken Alfa Romeo, Maserati en Jeep. De ‘eigen’ labels Fiat en Chrysler worden ondergesneeuwd en introduceren nauwelijks nieuwe modellen. FCA is al geruime tijd op zoek naar een overnamekandidaat. Gesprekken in China liepen op niets uit. Volgens geruchten praatte FCA ook met Hyundai en PSA Group met Peugeot en Citroën.
Lees ook:
Ook interessant
-
Duik in de prijslijst: dit kost de Zeekr 7X in Nederland
-
Lezerspost: ‘ik lees vanwege autoliefde, niet voor politieke mening’
-
Let op! Kans dat jij nu een aanrijding krijgt, is om deze reden groter
-
Deze kleine Duitse occasion is goedkoop om dagelijks te rijden
-
Volkswagen? Nee, bedankt! Urkers zijn stapelgek op dít automerk
-
Zeekr wordt alweer afgetroefd: Huawei heeft nóg snellere snellader
-
Zeekr lacht om BYD en komt met krankzinnig snelle snellader
-
Onzekerheid hindert particuliere EV-occasionmarkt
-
Allerslechtste racegame ooit komt terug: wordt het een hit?
-
Deze auto’s worden het hardst getroffen door de Trump’s tarieven
-
Stop je playlist! Deze artiest maakt jou een betere bestuurder
-
Wat is een verkeerscamera en moet je ervoor remmen?