Bijzonder oordeel hoge rechter: smartphone op schoot in auto mag
Een automobilist die was bekeurd voor het vasthouden van een mobiele telefoon tijdens het rijden, hoeft de boete niet te betalen. De automobilist heeft in hoger beroep betoogd dat de telefoon tijdens een rit door Drachten op schoot lag.
Het gerechtshof in Leeuwarden oordeelt dat de automobilist de boete niet hoeft te betalen. Dat scheelt de man 240 euro, exclusief negen euro administratiekosten.
Op schoot is niet vasthouden
De kantonrechter van de rechtbank oordeelde in november dat het op schoot hebben van een mobiele telefoon valt onder het begrip vasthouden. Zoals de wet voorschrijft. De automobilist tekende echter hoger beroep aan.
Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden, dat in hoger beroep lichte verkeersovertredingen behandelt, maakte dinsdag bekend dat de automobilist in het gelijk is gesteld. In deze zaak kan niet worden vastgesteld dat de telefoon is vastgehouden tijdens het rijden, aldus het hof. Een telefoon mag volgens de wet in de auto alleen handsfree worden bediend, bijvoorbeeld via Siri of Google Assistent. Vasthouden tijdens het rijden mag niet.
Boete hoger, pakkans groter
Telefoongebruik in het verkeer neemt nog steeds toe. Dat is gevaarlijk, want naar schatting veroorzaakt afleiding één op de drie verkeersongelukken. Een smartphone is vaak de oorzaak van die afleiding. Het is de politie dan ook een doorn in het oog. De pakkans moet dankzij allerlei slimme technologie dan ook omhoog, net als de boete.
Politie zet nieuw technologisch geschut in tegen verkeershufter
In de ministerraad is voor het zomerreces besloten om boete voor het gebruik van een mobiele telefoon achter het stuur te verhogen naar € 340,-. Voorlopig geldt nog een boete van € 250,- omdat de verhoging nog door de Tweede Kamer moet worden goedgekeurd.