Smartphoneverbod in de auto? Nederlander trekt zich er niets van aan
Telefoongebruik in de auto is een van de belangrijkste oorzaken van ongelukken. Bijna iedereen is het ermee eens dat het een slecht idee is om tijdens het rijden aan je telefoon te zitten, maar woord en daad liggen ver uit elkaar.
Twee derde van de Nederlandse weggebruikers leest tijdens het autorijden of fietsen namelijk gewoon een WhatsApp-bericht of SMS als die op hun telefoon binnenkomt. Dat blijkt uit het Social Media Dagboekonderzoek dat het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) heeft laten uitvoeren voor de bewustwordingscampagne ’MONO’.
Gevaarlijke situaties
Bij meer dan de helft van de mensen leidt dat tot langzamer rijden, slingeren, een afslag missen of zelfs tot ongelukken. Het onderzoek maakt duidelijk dat Nederlandse bestuurders vinden dat de berichten die ze tijdens het rijden ontvangen meestal onbelangrijk (84 procent) zijn. Ze zijn het risico van een boete niet waard (94 procent). Bijna de helft vindt ze zelfs onzinnig en nutteloos, schrijft De Telegraaf.
Politie zet nieuw technologisch geschut in tegen verkeershufter
Minister Barbara Visser van IenW reageert in de krant: „Dit onderzoek laat zien dat veruit de meeste berichten die je tijdens het rijden op de fiets of in de auto krijgt heel goed kunnen wachten. Ook al ben je nieuwsgierig als je een bericht ontvangt, besef dat het lezen en beantwoorden ervan tot gevaarlijke situaties leidt. Dus bescherm jezelf en anderen en rijd MONO, met je ogen op de weg in plaats van op je scherm”.
Ontvangen en versturen
Van de verkeersdeelnemers zegt 15% niet alleen berichten te ontvangen, maar ook te versturen. Verder blijkt dat 14 procent van de mannen vindt dat het rijden goed te combineren is met het gebruik van een telefoon. Dat tegenover 6 procent van de vrouwen. De voornaamste reden? Tijd doden tijdens het rijden en volgens hen is de kans op een bekeuring klein.
De boete voor het gebruik van een smartphone achter het stuur is 250 euro. Sinds enige tijd is appen of bellen met de telefoon in de hand op de fiets ook verboden. Dit levert een prent van 100 euro op.