Snelladen elektrische auto duurder, dit betaal je voor een volle accu
Benzine en diesel zijn duur en voor sommige autobezitters is hybride of elektrisch rijden een financieel verstandige optie. Maar ook aan de snellader vinden prijsstijgingen plaats.
Fastned, een grote aanbieder van elektriciteit via snelladers, verhoogde vorig jaar al de prijs met zo’n 17 procent. De prijs was voor het derde kwartaal van 2021 59 eurocent per kilowattuur. Dit werd verhoogd naar 69 eurocent per kilowattuur waarna de prijs weer in november 2021 weer zakte naar 62 cent per kilowattuur.
Snelladen bij Fastned duurder
Nu wordt het snelladen van je elektrische auto aan een laadpaal van Fastned opnieuw een stukje duurder. Dit komt volgens de aanbieder door de stijgende energieprijzen in Europa.
Momenteel betaal je aan de laadpaal per kilowattuur 68 eurocent. Heb je een abonnement, dan betaal je 45 eurocent per kilowattuur. Of de prijzen zo blijven, is nog maar de vraag. Omdat de energiemarkten onzeker zijn, kijkt Fastned maandelijks welke tarieven het hanteert.
Dit kost een volle accu aan de snellader
Hoeveel is dat prijsverschil op een volle accu? Dit ligt er natuurlijk erg aan hoeveel je laadt. Voor dit voorbeeld nemen we een Tesla Model 3 Long Range. Deze elektrische auto heeft een accucapaciteit van 82 kilowattuur waarvan 76 kilowattuur bruikbaar.
Laad je dus 76 kilowattuur aan de snellader, dan ben je net geen 52 euro kwijt. Voorheen – met een prijs van 62 eurocent – was dit iets meer dan 47 euro. Volgens WLTP kan je met de Tesla dan 614 kilometer rijden. Laad je dus enkel aan de snellader, dan hoeft een elektrische auto niet (veel) goedkoper te zijn dan een zuinige diesel of benzineauto.
Elektrische auto thuis laden een stuk goedkoper
Wanneer je je elektrische auto niet vaak aan de snellader hangt, en ‘m met name thuis laadt, ben je een stuk goedkoper uit. Voor een kilowattuur betaal je thuis gemiddeld 42 eurocent. Een volle accu kost je dan net geen 32 euro.