Je kunt weer een subsidie aanvragen voor een elektrische auto
Vanaf vanmorgen (3 januari) 09:00 uur is het voor particulieren weer mogelijk om een subsidie aan te vragen voor een elektrische auto. Er is in totaal een bedrag van 91,4 miljoen euro beschikbaar gesteld.
De overheid heeft namelijk 71 miljoen euro in het potje voor nieuwe elektrische auto’s gestopt. Ook kopers van een tweedehands elektrische auto maken weer aanspraak op een subsidie. Voor hen is 20,4 miljoen euro beschikbaar gesteld. Waar moet je rekening mee houden?
Subsidievoorwaarden elektrische auto
Wie een nieuwe auto koopt of leaset, krijgt een bedrag van 3350 euro teruggestort. Dat is minder dan in voorgaande jaren, want toen bedroeg het subsidiebedrag 4000 euro. Door het bedrag te verlagen hebben meer mensen kans op een subsidie, zo is de redenering. Terecht, want vorig jaar was de subsidiepot binnen een paar dagen leeg. Wie een tweedehands elektrische auto aanschaft, krijgt 2000 euro terug. Dat bedrag is niet gewijzigd ten opzichte van vorig jaar. Wel zit er een aantal eisen aan de elektrische auto:
- De auto is 100 procent elektrisch;
- De actieradius bedraagt minimaal 120 kilometer;
- Het model heeft een (oorspronkelijke) nieuwprijs van minimaal 12.000 en maximaal 45.000 euro;
- De auto is als elektrische personenauto geproduceerd en mag niet zijn omgebouwd tot elektrische auto.
Koopovereenkomst
Deze regels gelden voor zowel nieuwe als gebruikte elektrische auto’s. Ook is er een aantal eisen gesteld aan de manier waarop je een auto koopt of leaset. In het geval van koop moet de koopovereenkomst op jouw naam staan. Ook moet de overeenkomst zijn gesloten op of na 1 januari 2022. Hetzelfde geldt voor de tenaamstelling van de auto. Je komt alleen in aanmerking voor een subsidie als de auto niet eerder dan 1 januari op naam staat. In het geval van een tweedehands elektrische auto komt er een belangrijke regel bij: de auto moet zijn aangeschaft bij een autobedrijf dat een RDW-erkenning voert. Het is niet noodzakelijk dat de partij is aangesloten bij Bovag.
Wie een elektrische auto particulier leaset, komt ook in aanmerking voor een subsidie. In dat geval wordt het subsidiebedrag verdeeld over de looptijd van het contract en krijg je maandelijks een bedrag teruggestort op je rekening. Voor deze constructie gelden alle bovenstaande regels, plus een aantal extra voorwaarden. Zo moet de leasemaatschappij het Keurmerk Private Lease voeren. Als je de leaseovereenkomst eerder dan in het contract staat beëindigd, wordt vanzelfsprekend ook de subsidieregeling gestopt.
Aanvraag doen
Een aanvraag dien je in via het subsidieloket van de overheid. Meer informatie over de subsidieregeling en het aanvragen daarvan vind je via deze website. Dit kun je ook door de verkoper laten doen, al heeft deze dan wel een machtigingsformulier van je nodig. Meer informatie vind je hier.