Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 16 okt 2020
Leestijd: 3 minuten

Tesla en Lucid Motors spelen kinderachtig spelletje

Eindelijk krijgt de Tesla Model S te maken met een échte, directe concurrent: de Lucid Air. Nu die auto officieel is aangekondigd en z’n prijs bekend is gemaakt, spelen de twee merken een kinderachtig spelletje met elkaar.

Na jarenlange teasers en conceptauto’s is het eindelijk zover: de Lucid Air gaat in productie en treedt volgend jaar toe tot de markt. En daarmee krijgt de Tesla Model S voor het eerst een directe concurrent, want tot op heden was er nog geen luxe elektro-sedan die de strijd met de Amerikaan aan kon gaan.

Prijs van de Lucid Air

Lucid Motors maakte deze week de prijs van de Air bekend. Het biedt de elektro-sedan vanaf volgend jaar aan voor een bedrag van $77.400. Daarvan blijft nog $69.900 over, na de Amerikaanse belastingteruggave van $7500. Het gaat hier om de prijs van het basismodel. Dat heeft 480 pk een bereik van 406 mijl, oftewel 653 kilometer. Hoe groot het accupakket is, maakt de fabrikant nog niet bekend, evenals Nederlandse prijzen.

Direct nadat Lucid Motors de basisprijs van de nieuwe Air bekendmaakte, kwam Elon Musk om de hoek. Op Twitter schreef hij: “The gauntlet has been thrown!” Dat is een Engels gezegde, waarmee je aangeeft dat je bent uitgedaagd en dat de strijd gaat beginnen. Direct daarna zei hij dat de prijs voor de basisversie van de Model S flink naar beneden gaat. De elektro-sedan is er in de Verenigde Staten nu vanaf $69.420.

Tesla Model S

En da’s niet zomaar een getal. Ten eerste is het natuurlijk flink minder dan wat Lucid Motors voor de Air vraagt. De strijd tussen de twee fabrikanten komt niet alleen voort uit het feit dat ze beide een luxe EV aanbieden, maar de ontwikkelaar van de Air heeft een verleden bij de Amerikaanse EV-gigant. Peter Rawlinson was voorheen de hoofdontwikkelaar van de Model S, maar is inmiddels betrokken bij de Lucid Air. Net voordat de nieuwe startup de Air aan de wereld toonde, moest Musk even kwijt dat ‘Rawlinson de Model S niet ontwierp’. De ingenieur reageerde daarop door te stellen dat het zijn doel was om met de Air ‘zijn laatste creatie, de Model S, voorbij te gaan’.

De Lucid Air.

Maar ook het exacte bedrag van $69.420 zorgt al voor een hoop bombarie. Die getallen, 69 en 420, komen namelijk vaker terug bij Tesla. Dit jaar haalde het bedrijf nog een grap uit met de verkoop van rode korte broeken, als reactie op ‘shortsellers’ op de beurs die speculeren over het dalen van Tesla’s aandelen en het bedrijf al vaker tot last bleken. Tesla bood die broeken destijds aan voor eveneens $69.420 per stuk.

Wiet

Over de cijfers 6 en 9 hoeven we je waarschijnlijk niets uit te leggen, maar het getal 420 bracht Musk eerder ook al in de problemen. Dat staat voor het tijdstip (16:20 uur) waarop het volgens wiet-gebruikers geaccepteerd is om er eentje op te steken. Van de marktante ceo is bekend dat-ie daar zelf ook niet vies van is, en in het verleden maakte hij tal van referenties naar dat getal.

DX187_7073_9

Jaren geleden tweette hij dat hij overwoog om Tesla van de beurs te halen, met een bod van $420 op alle uitstaande aandelen. Om olie op het vuur te gooien, tweette hij ook nog een screenshot met daarop de toenmalige waarde van een Tesla-aandeel: $420,69. De beurswaarde van het bedrijf steeg daarna enorm en de handel moest zelfs even stilgelegd worden, waardoor beurswaakhond SEC destijds belsoot onderzoek te doen naar de gang van zaken. Het stelde dat Musk destijds de koerswaarde van het bedrijf had gemanipuleerd, en stond erop dat de ceo zou aftreden. Dat koste de miljardair destijds een flinke bak geld, en uiteindelijk bleef Tesla gewoon een beursgenoteerd bedrijf.

Amerikaanse prijslijst

Deze prijsverlaging is natuurlijk een stuk onschuldiger, maar het legt opnieuw de wat kinderachtige, flauwe en humoristische werkwijze van de ceo bloot. Of het gaat om een tijdelijke actieprijs, is onbekend. In Nederland staat de Model S Longe Range Plus, die overigens 6 kilometer minder ver komt dan de basisversie van de Lucid Air, nog voor net geen €80.000 op de prijslijst. Wie op de Amerikaanse website van Tesla kijkt, ziet het bedrag van $69.420 wel degelijk staan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.