TVR krijgt extra munten, maar gaat nog geen Griffith bouwen
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.autovisie.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2017%2F10%2Fautovisie-kennisquiz-tvr-griffith-2018-openingautovisie.jpg)
Al jaren wordt er gesproken over de terugkeer van TVR, maar het is inmiddels alweer vier jaar geleden dat het een nieuwe sportwagen presenteerde. Volgens de eigenaar van het Engelse merk zullen in 2022 toch echt de eerste exemplaren de fabriek verlaten.
De autobouwer lijdt ook onder de coronamaatregelen in Groot-Brittannië. Dat zorgde eerder al voor een vertraging van onder andere de bouw van de fabriek in Wales. Nog deze maand moet de verbouwing van de productiefaciliteit van start gaan. Tenminste, dat kondigde TVR afgelopen december op zijn website aan. Daarnaast heeft TVR wat extra ponden nodig om het project te kunnen realiseren. Inmiddels heeft de autofabrikant twee miljoen Engelse ponden bij de financiële instelling Fiduciam opgehaald.
40 miljoen pond aan orders
TVR-eigenaar Les Edgar is er nu van overtuigd dat komend jaar de productie van de Griffith van start kan gaan. Hij zegt dat de eerste auto’s in 2022 worden geleverd. Edgar claimt dat er voor 40 miljoen pond aan orders op zijn bureau ligt. Enkele daarvan komen uit Nederland, die na het zien van de nieuwe sportcoupé direct een order plaatsten.
Achterwielaandrijving en handbak
De Griffith is de eerste auto die onder supervisie van Les Edgar het levenslicht moet zien. Hij heeft meer plannen. Op basis van de coupé moet ook een open variant verschijnen. Voor de aandrijving zorgt een atmosferische 5,0-liter V8 van Cosworth, gekoppeld aan een handgeschakelde zesversnellingsbak. Hij zou 320 km/h moeten halen, waarvan de snelheidsmeter al binnen vier tellen 100 km/h aanwijst. Alle details hoor je in deze video van Autovisie-redacteur Dries van den Elzen, die begin 2019 het prototype op Nederlands grondgebied kon bewonderen. Op dat moment had de bouw van de Griffith al een feit moeten zijn.
Geschiedenis TVR
Het merk TVR werd in 1947 opgericht door Trevor Wilkinson. De naam komt voort uit de voornaam van de grondlegger, TreVoR. Hij stond tot en met 1965 aan het roer van de sportwagenfabrikant. Martin Lilley was de volgende eigenaar van de Britse sportwagenfabrikant en bleef dat tot 1981. In dat jaar nam Peter Wheeler het stokje over. Hij kwam met auto’s als de TVR Tuscan, Griffith en Chimaera. De vierde eigenaar diende zich in 2004 aan in de persoon van Nikolay Smolensky, zoon van een gefortuneerde Rus. Hij liet TVR in 2008 failliet gaan, maar hield wel de rechten op de merknaam. Die werden dus in 2013 overgenomen door Les Edgar.
Lees ook:
Ook interessant
-
Lezerspost: ‘ik lees vanwege autoliefde, niet voor politieke mening’
-
Let op! Kans dat jij nu een aanrijding krijgt, is om deze reden groter
-
Deze kleine Duitse occasion is goedkoop om dagelijks te rijden
-
Volkswagen? Nee, bedankt! Urkers zijn stapelgek op dít automerk
-
Zeekr wordt alweer afgetroefd: Huawei heeft nóg snellere snellader
-
Zeekr lacht om BYD en komt met krankzinnig snelle snellader
-
Onzekerheid hindert particuliere EV-occasionmarkt
-
Allerslechtste racegame ooit komt terug: wordt het een hit?
-
Deze auto’s worden het hardst getroffen door de Trump’s tarieven
-
Stop je playlist! Deze artiest maakt jou een betere bestuurder
-
Wat is een verkeerscamera en moet je ervoor remmen?
-
Peter kocht de Citroën 2CV die hij vroeger als Dinky Toy had