Het verkeer is verantwoordelijk voor de meeste ‘hufterboetes’
Iedereen heeft wel eens last van huftergedrag in het verkeer. Denk aan mensen die foutparkeren of rechts inhalen. RTL nieuws heeft de data van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) doorgespit en heeft er een paar interessante conclusies uit kunnen halen op het gebied van boetes.
RTL Nieuws heeft de boetecijfers van 175 verschillende vormen van ‘huftergedrag’ geanalyseerd. Een groot deel hiervan is verkeersgerelateerd.
Het verkeer is hofleverancier wat betreft boetes
Het verkeer is zelfs verantwoordelijk voor het grootste gedeelte van bekeuringen die als ‘hufterboetes’ worden bestempeld. In 2021 werden de meeste boetes uitgekeerd voor een verkeer-gerelateerde overtreding. Hiervan is foutparkeren de grootste inkomstenbron voor het incassobureau. In totaal zijn daar in Nederland bijna 93.000 boetes voor uitgedeeld.
De cijfers wat betreft huftergedrag
De Nederlandse autoriteiten bestraffen ook bijzonder vaak het rijden zonder rijbewijs. Het aantal verkeersboetes voor deze overtreding is behoorlijk toegenomen, tot een totaal van bijna 22.000 bekeuringen. Het hoogste aantal dit decennium. In 2020 ging het ‘slechts’ om bijna 17.000 boetes. In 2016 is dit relatief veel beboet met 18.000 bekeuringen in totaal, gevolgd door een forse afname tot bijna 11.000 in 2017. Vanaf dat jaar is het enkel nog gestegen.
Andere boetes die worden uitgedeeld voor een overtreding in het verkeer en vaak langskomen, zijn het rijden over een stoep of fietspad en voor het rijden zonder kenteken als het gaat om auto’s, bromfietsen, etc. Voor dat laatste is dit jaar 2492 keer een bekeuring uitgeschreven. Een kleine toename ten opzichte van het jaar ervoor. Tussen 2016 en 2018 schommelde de hoeveel van deze bekeuringen rond de 1400, gevolgd door een forse stijging t0t 2200 boetes in 2019. Sindsdien is er ieder jaar sprake van een stijging.
Er zijn in 2021 bovendien meer dan 30.000 bekeuring uitgedeeld voor het niet actief gebruiken van een rijbaan door iemand die deelneemt aan het verkeer in een voertuig. Een bestuurder van een auto (of ander voertuig), die stilstaat op de rijbaan kan een bekeuring van 100 euro verwachten. Verder is er al sinds 2016 een stijgende trend zichtbaar op dit vlak. In 2017 was er bovendien sprake van een forse uitschieter toen er bijna 16.000 boetes werden uitgedeeld.