Verstappen breekt ook uniek leeftijdsrecord: terugblik op beste podiumplaatsen
Dat Max Verstappen afgelopen zondag de Grand Prix van Oostenrijk op zijn naam heeft geschreven, kan je haast niet ontgaan zijn. De Nederlander domineerde op de Red Bull Ring waar het oranjeleger massaal aanwezig was om hem naar de zege te juichen. De winst betekende alweer zijn vijftigste podium in de Formule 1 en dat bracht hem een record op.
Verstappen is namelijk de jongste Formule 1-coureur ooit die vijftig podiums pakt. Met zijn 23 jaren en 277 dagen is hij nu recordhouder, met een flinke marge. Hij is namelijk viervoudig wereldkampioen Sebastian Vettel voorbij gegaan. De Duitser was 25 jaar en 327 dagen oud toen hij de mijlpaal van vijftig podiums bereikte. Ruim twee jaar verschil dus.
Wat verdient Max Verstappen als hij dit jaar kampioen wordt?
Dat neemt alleen maar toe als we naar de andere namen kijken die onder hem staan. Dat zijn zeker niet de minste coureurs. Tweevoudig wereldkampioen Fernando Alonso was 27 jaar en 61 dagen oud toen hij voor de vijftigste keer op het podium stond. Zevenvoudig wereldkampioen Lewis Hamilton (28 jaar en 76 dagen), tevens zevenvoudig wereldkampioen Michael Schumacher (28 jaar en 163 dagen) en de wereldkampioen van 2007, Kimi Räikkönen (28 jaar en 172 dagen) hadden allemaal langer de tijd nodig om tot die vijftig podiums te komen.
Met het bereiken van zo’n unieke mijlpaal is dit het moment om alvast terug te blikken op Verstappens beste podiums.
Nummer één
Natuurlijk is je eerste Formule 1-podium al bijzonder, maar in het geval van Verstappen kon die niet mooier. De Nederlander reed in 2015 nog een vol seizoen voor Toro Rosso (nu AlphaTauri), maar op 5 mei 2016 kwam er opmerkelijk nieuws naar buiten: Verstappen zou Daniil Kvyat bij Red Bull vervangen. Het was een switch die vroeg in het seizoen plaatsvond, maar eentje die goed uit zou pakken voor zowel Red Bull als Verstappen. In zijn eerste kwalificatie met Red Bull pakte hij meteen de vierde startplek.
Die vierde plaats zou hem een goed uitzicht geven op wat er in bocht 4 van het Circuit de Barcelona-Catalunya zou gebeuren. Titelrivalen en teamgenoten Lewis Hamilton en Nico Rosberg raken elkaar en vliegen van de baan. De twee zijn direct uitgeschakeld waardoor Verstappen zijn kans schoon ziet om meteen voor het podium – en misschien wel de zege – te gaan. Hij moest daarvoor wel nog lange tijd de druk van Ferrari-coureur Kimi Räikkönen weerstaan, maar mocht zich aan het einde van de dag een racewinnaar noemen.
Herbeleef Verstappens eerste podium via deze link.
Brazilië 2016
Uiteraard mag in dit lijstje de Grand Prix van Brazilië van 2016 niet ontbreken. Regen teisterde Interlagos en dus begon de race achter de Safety Car. Na zes ronden achter die Mercedes-AMG werd het veld losgelaten. Op het kletsnatte circuit was het zicht achter kopman Hamilton beroerd en de regen zou voor genoeg problemen – en spektakel – zorgen. Sebastian Vettel spinde en kwam gevaarlijk terug op de baan, Marcus Ericsson knalde de muur in en bij die herstart ging Kimi Räikkönen ook de muur in, waarbij Verstappen de Fin ternauwernood wist te ontwijken.
Verstappen haalde Rosberg in, maar zou kort daarna weer wat plaatsen verliezen na een spin waarbij hij de Red Bull nét uit de muur wist te houden. Na een extra pitstop – van intermediates naar full wets – kwam Verstappen als zestiende terug de baan op en dus leek het podium volledig uit zicht. Al helemaal omdat er slechts zestien ronden resteerden. Toch volgde een indrukwekkende masterclass van de Nederlander in de regen, die afrekende met de ene na de andere coureur. Na 71 ronden en een flinke inhaalrace stond Verstappen dan alsnog op het podium, op de laagste trede van de drie.
Herbeleef deze bijzondere masterclass in de regen via deze link.
Mexico 2018
Verstappen liep in Mexico de pole-position mis, maar deed alles goed bij de start van de race. Teamgenoot Daniel Ricciardo vertrok van pole maar zag Hamilton en Verstappen al aan zich voorbij gaan voordat ze bij bocht 1 waren. Daar bleef Verstappen aan de binnenkant van de Mercedes-coureur en nam zo de leiding over. Hij zou daarna met de Red Bull aan de horizon verdwijnen en een zeer dominante zege, met een gat van zeventien seconden naar Vettel, boeken op het circuit waar hij in 2017 ook al won.
Kijk via deze link de hoogtepunten van deze race terug.
Maleisië 2017
Voor de start van de Grand Prix van Maleisië ging het al mis voor Räikkönen, die zijn Ferrari van de tweede startplaats naar de garage moest verplaatsen vanwege een turboprobleem. Hierdoor had Verstappen vrij zicht en kon dus de aanval openen op Hamilton. In een spannend en vermakelijk duel tussen de twee – wat achteraf gezien dus zeker niet het enige gevecht zou zijn – wist Verstappen al in ronde vier de Brit in te halen met een late remactie in bocht 1. Verstappen wist daarna aan de Mercedes te ontsnappen en zou zijn tweede Formule 1-zege pakken in de laatste Grand Prix van Maleisië.
Kijk via deze link de hoogtepunten van deze race terug.
Oostenrijk 2021: Verstappens vijftigste
Als laatste lichten we uiteraard de meest recente uit: nummer 50. Verstappen vertrok van pole en wist Lando Norris achter zich te houden bij de start én herstart die kort daarna zou volgen. Lewis Hamilton was bezig aan een opmars richting de Nederlander, maar kon vanwege schade het tempo niet meer bijbenen. Verstappen kon daardoor op de Red Bull Ring met speels gemak naar zijn vijftiende Formule 1-zege rijden. Duizenden oranjefans waren op het Oostenrijkse circuit afgekomen om Verstappen naar de zege te juichen, wat dus zeker gelukt is. Een ‘grand slam’ (pole-position, zege en snelste raceronde) maakte het raceweekend van Verstappen perfect.Het was winst nummer vijf van het seizoen voor de leider in het kampioenschap, die nu een voorsprong heeft van 32 punten op titelconcurrent Hamilton.
Herbeleef de Grand Prix van Oostenrijk via deze link.
De volledige lijst van Verstappens 50 podiumplaatsen
2016
Spanje (1e)
Oostenrijk (2e)
Groot-Brittannië (2e)
Duitsland (3e)
Maleisië (2e)
Japan (2e)
Brazilië (3e)
2017
China (3e)
Maleisië (1e)
Japan (2e)
Mexico (1e)
2018
Spanje (3e)
Canada (3e)
Frankrijk (2e)
Oostenrijk (1e)
België (3e)
Singapore (2e)
Japan (3e)
Verenigde Staten (2e)
Mexico (1e)
Brazilië (2e)
Abu Dhabi (3e)
2019
Australië (3e)
Spanje (3e)
Oostenrijk (1e)
Duitsland (1e)
Hongarije (2e)
Singapore (3e)
Verenigde Staten (3e)
Brazilië (1e)
Abu Dhabi (2e)
2020
Stiermarken (Oostenrijk, 3e)
Hongarije (2e)
Groot-Brittannië (2e)
70th Anniversary GP (Groot-Brittannië, 1e)
Spanje (2e)
België (3e)
Rusland (2e)
Eifel GP (Nürburgring, 2e)
Portugal (3e)
Bahrein (2e)
Abu Dhabi (1e)
2021
Bahrein (2e)
Emilia-Romagna (Imola, 1e)
Portugal (2e)
Spanje (2e)
Monaco (1e)
Frankrijk (1e)
Stiermarken (1e)
Oostenrijk (1e)