Stijn Kuster
Stijn Kuster Nieuws 13 dec 2020
Leestijd: 3 minuten

Vijf onmisbare auto-upgrades uitgelicht: Audiosysteem (4/5)

Bij het upgraden van een auto denken autoliefhebbers al snel aan het verbeteren van het stuurgedrag of vermogen. Echter zijn er nog tal van andere aanpassingen die je aan een auto kunt doen. Zo is het upgraden van een audiosysteem een veel gedane modificatie.

Het geluid verbeteren kan op allerlei manieren. Versterkers, speakers, subwoofers, DPS’s, equalizers en demping, alles heeft uiteindelijk invloed op hoe jouw audiosysteem klinkt. Wij spraken met Patrick Pijnaker (Pro Car Tuning), Frank Polman (Concept 4 Cars) en Brian Meghoe (high-end custom audiospecialist). Allen zijn zij gespecialiseerd in het installeren van audiosystemen.

Te weinig bass

Hoewel het geluid in auto’s de afgelopen jaren sterk verbeterd is, kan het nog een stuk beter. Zo laat Pijnaker weten: “met name lage tonen (basstonen) worden door een standaard geluidssysteem niet goed weergegeven.” “Dit komt doordat de ‘headunit’ standaard lage tonen naar de kleine deurspeakers stuurt, die kunnen deze lage tonen niet aan”, aldus Polman. Een subwoofer, die gemaakt is om deze basstonen wel aan te kunnen, kan hierbij een oplossing bieden. Echter werkt een subwoofer zonder de juiste aansturing niet optimaal. Door middel van het plaatsen van een DSP kan dit probleem worden opgelost.

Subwoofer
Een subwoofer is gemaakt om de lage tonen weer te geven.

DSP

“Je moet de speaker de frequentie geven waarvoor-ie gemaakt is”, legt Polman uit. Zo moeten enkel lage tonen naar de subwoofer en hoge tonen naar de tweeters (speakers voor hoge tonen). “Hiervoor wordt een Digital Sound Processor (DSP) gebruikt”, aldus de specialist. “Je kunt met zo’n DSP alles tot in de perfectie afstellen”, zegt Pijnaker die wel aangeeft dat dit erg lastig is om thuis te doen. “Daarnaast zijn de huidige infotainmentsystemen erg complex, (..) we zien vaker dat mensen storingen hebben doordat ze zelf aan de slag zijn gegaan aan de hand van een filmpje”, zegt Meghoe. “Laat het gewoon door een expert doen”, zegt de specialist die naast montage het systeem op het gehoor en favoriete muziekgenre van de klant aanpast. “Iedereen vindt immers iets anders mooi”.

DSP
Met een DSP zijn de speakers heel goed af te stellen.

Hoge- en middentonen

Elke speaker trilt op zijn favoriete frequenties en een subwoofer zorgt voor een goede weergave van de lage tonen. Het geluid van je auto is nu – voor een eventueel beperkt budget – al flink verbeterd. Maar wil je echt het optimale audiosysteem dan kun je ook nog je midden- en hoge toon speakers aanpassen. “De standaard speakers zijn van plastic met een klein magneetje, ook bij veel dure – optionele – systemen vanuit de fabriek is dit het geval”, aldus Polman. Meghoe is het hiermee eens: “ik schrik vaak wat voor een speakers er uit auto’s komen, vaak is er ook nog veel geld voor betaald.” Door deze in massa geproduceerde speakers te vervangen door exemplaren van bijvoorbeeld hoge kwaliteit kunststof, rubber, papier of carbon wordt de geluidskwaliteit al snel een stuk beter.

Speakers met verschillende afmetingen zijn gemaakt om verschillende frequenties af te spelen.

Isolatie

Marco Borsato en Tiësto op je achterbank, dat wil je! Maar van je auto een rijdende studio maken, vergt nog twee belangrijke aanpassingen. “Een speaker speelt net zo hard muziek aan de voor- als aan de achterkant. Wanneer je dempend materiaal achter de speaker plakt, zorgt dit ervoor dat het geluid niet verdwijnt door de afwateringsgaatjes in de deur”, aldus Polman.

Isolatie zorgt voor nog beter geluid in de auto

Muziekkwaliteit

Hoe goed je audiosysteem ook is, wanneer de kwaliteit van de muziek die je afspeelt slecht is, zal de geluidsweergave nooit mooi en gedetailleerd zijn. “Het beste kun je muziek kopen en op een usb-stick zetten. Deze kwaliteit is hoger dan die van een streamingsdienst en is zeker beter dan illegaal gedownloade muziek”, aldus Pijnaker. Wil je dus al verbetering zonder te investeren in een geluidssysteem, zorg dan dat je muziek van een goede kwaliteit is.

Hoor je liever geen muziek maar het gebrul van je uitlaat? Hier lees je hoe jij je auto beter kan laten klinken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.