Een T1 met rupsbanden krijgt een nieuw leven
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.autovisie.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2022%2F05%2FHalf-trackFox_3.png)
‘Volkswagen Commercial Vehicles’ oftewel VWCV, blaast een unieke klassieker nieuw leven in. Een T1 met acht wielen en rupsbanden (!) is compleet gerestaureerd nadat de auto in meerdere jaren verschillende eigenaren kende.
Bijzondere levensloop
Het leven van deze T1 begon net als die van zoveel Bullis. In mei 1962 rolde hij van de band af in de fabriek in Hannover. Vervolgens werd hij naar zijn eigenaar in Oostenrijk gestuurd. De koper in kwestie was niemand minder dan Volkswagen-monteur, Kurt Kretzner. Hij had echter bijzondere plannen met de T1.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.autovisie.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2022%2F05%2FHalf-trackFox_1.png)
Kretzner was fervent skiër. Volgens hem was er voor het Oostenrijkse gebergte een gebrek aan busjes met offroad eigenschappen. Naar eigen zeggen kon hij geen model vinden dat aan zijn eisen voldeed en dus bouwde hij zijn eigen droomauto maar. Was het voor iedereen maar zo makkelijk. De Oostenrijkse uitvinder nam vier jaar de tijd om zijn perfecte T1 te ontwerpen en bouwen. Uiteindelijk heeft hij twee exemplaren in elkaar geknutseld.
Een Bulli met rupsbanden
De monteur uit Wenen heeft de Volkswagen destijds voorzien van een dubbele vooras met in totaal vier wielen die allemaal meesturen. Hierdoor was de draaicirkel van tien meter relatief klein te noemen. Ook achteraan monteerde de uitvinder een dubbele achteras die in tegenstelling tot de vooras voorzien is van kettingaandrijving. De auto heet dan ook de ‘Half-track Fox’.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.autovisie.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2022%2F05%2FHalf-trackFox_15.png)
Hij veranderde niets aan de krachtbron. Het vermogen van 34 pk werd geleverd door de originele 1,2-liter motor. De topsnelheid van de offroader was een magere 35 km/h, maar daar was het de man niet om te doen.
Verschillende eigenaren
Begin jaren 90 werd de Fox overgenomen door het Porsche-museum in Gmünd. Vervolgens kreeg de T1 weer een nieuwe eigenaar. Ditmaal een community Bulli-liefhebbers genaamd de ‘Bullikartei’, die overigens nog steeds bestaat. In 2005 waagden zij al een poging om de klassieker te restaureren, maar vanuit logistiek oogpunt bleek dit een onmogelijke opgave. De liefhebbers waren immers verspreid over heel Duitsland.
Een nieuw begin
Eind 2018 kwam de Bulli in bezit van het klassieke voertuigen onderdeel van VWCV, met als doel de offroader een nieuw leven te geven. De oude carroserie werd gestript van de originele oranje verf, gerepareerd en opnieuw overgespoten met een kleur oranje die zoveel mogelijk lijkt op de oorspronkelijke tint.
Lezersgarage: de Volkswagen T1 van Christian is zeer in trek
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.autovisie.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2022%2F05%2FHalf-trackFox_11-1.jpg)
Alle mechanische elementen zijn als nieuw, net als het volledige interieur. Het team kreeg de creatieve vrijheid om het interieur te voorzien van grenen en beuken hout, en installeerden wat praktische componenten in de herboren T1.
De auto is nu weer in volle glorie te aanschouwen. Hopelijk krijgt de offroader de kans om zo lang mogelijk door de sneeuw te denderen.
Lees ook:
Ook interessant
-
Lezerspost: ‘ik lees vanwege autoliefde, niet voor politieke mening’
-
Let op! Kans dat jij nu een aanrijding krijgt, is om deze reden groter
-
Deze kleine Duitse occasion is goedkoop om dagelijks te rijden
-
Volkswagen? Nee, bedankt! Urkers zijn stapelgek op dít automerk
-
Zeekr wordt alweer afgetroefd: Huawei heeft nóg snellere snellader
-
Zeekr lacht om BYD en komt met krankzinnig snelle snellader
-
Onzekerheid hindert particuliere EV-occasionmarkt
-
Allerslechtste racegame ooit komt terug: wordt het een hit?
-
Deze auto’s worden het hardst getroffen door de Trump’s tarieven
-
Stop je playlist! Deze artiest maakt jou een betere bestuurder
-
Wat is een verkeerscamera en moet je ervoor remmen?
-
Peter kocht de Citroën 2CV die hij vroeger als Dinky Toy had