Waarom het niet verstandig is dat Cadillac weer naar Europa komt
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.autovisie.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2023%2F10%2Fcadillac_lyriq_luxury_44_07b5033e07670597.jpg)
Cadillac is behoorlijk hardleers. Na tig mislukte pogingen om door te breken in Europa, probeert het Amerikaanse merk het toch nóg een keer.
De volledig elektrische Lyriq is het eerste model dat de oversteek maakt. Vreemd genoeg kiest Cadillac niet voor een marktintroductie in een typisch EV-land, zoals Noorwegen of Nederland, maar in Zwitserland.
Cadillac Lyriq met 528 pk
De Lyric wordt daar leverbaar als vierwielaandrijver met 528 pk, een 102 kWh-batterij en een range van maximaal 530 kilometer. Hij is een forse SUV van 5 meter lang, met een wielbasis van 3,1 meter.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.autovisie.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2023%2F10%2Fcadillac_lyriq_luxury_63_04ff008f0a9107cd.jpg)
Waarmee is de Lyriq te vergelijken? Hij is iets groter dan een Audi Q8 E-Tron of een BMW iX. Licht is-ie allerminst, met een gewicht van minstens 2600 kilo voor de 4WD-uitvoering.
In Zwitserland gaat de Lyriq ruim 85.000 euro kosten. In de Verenigde Staten kost een vergelijkbare versie niet meer dan omgerekend 59.000 euro. Of Cadillac de Lyriq ook naar Nederland haalt, is niet bekend.
Cadillac in Nederland
Cadillac is na de eeuwwisseling ruim tien jaar lang officieel aanwezig geweest in ons land. Tegen Audi, BMW en Mercedes kon het Amerikaanse merk geen vuist maken.
In 2005 was Cadillac op z’n ‘succesvolst’, met slechts 234 registraties. De bestverkochte modellen waren in die jaren de CTS (331 exemplaren), de SRX (323) en de BLS (268).
De Nederlandse (lees: Europese) consument is vrij conservatief. Daarom is het ook Lexus nooit gelukt om écht door te breken. In het premiumsegment doen alleen Audi, BMW en Mercedes het goed.
Imagoprobleem in de VS
In de VS heeft Cadillac overigens ook niet meer de status die het voorheen had. Heel vroeger kon het merk zich meten met Rolls-Royce en vóór de jaren 80 werd het in één adem genoemd met Mercedes.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.autovisie.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2023%2F10%2Fcadillac_lyriq_luxury_37.jpg)
Op de thuismarkt verloor Cadillac daarna terrein aan de Duitse en Japanse concurrentie. Het merk bleef hangen in verouderde chassistechniek, slome en dorstige V8-motoren en een gaapverwekkend design.
Na 2000 kwam daar verandering in, maar de schade was al geleden. Cadillac had een bejaardenimago en zelfs het spectaculaire V-label kon daar weinig aan veranderen.
Lees ook:
Ook interessant
-
Cadillac Escalade IQL laat zien wat er mis is met Amerikaanse auto’s
-
Deze grote premium-SUV’s met V8 zijn als occasion best betaalbaar
-
De allersnelste Cadillac ooit komt misschien naar Nederland
-
Absolute held heeft van Cadillac CTS Coupé een pick-up gemaakt
-
Deze vijf powersedans zijn als occasion relatief betaalbaar
-
Op zoek naar snelle kilometervreter? Check deze vijf occasions
-
Allerslechtste racegame ooit komt terug: wordt het een hit?
-
Deze auto’s worden het hardst getroffen door de Trump’s tarieven
-
Stop je playlist! Deze artiest maakt jou een betere bestuurder
-
Wat is een verkeerscamera en moet je ervoor remmen?
-
Peter kocht de Citroën 2CV die hij vroeger als Dinky Toy had
-
Hyundai wordt The Ocean CleanUp voor op straat… of toch niet?