Waarom je in deze Amerikaanse staat niet zelf mag tanken
Nu Oregon een wetswijziging heeft aangenomen, is New Jersey de enige Amerikaanse staat waar het verboden blijft om zelf je auto vol te tanken. Bij ieder pompstation moet iemand aanwezig zijn om dat voor jou te doen. Maar waarom eigenlijk?
Toen personenauto’s na 1900 steeds bereikbaarder werden voor de gewone burger, kozen tankstations ervoor om bedienden in te zetten. Die waren er niet alleen om auto’s vol te gooien, maar ook om de vloeistoffen, banden en accu te controleren.
Auto’s waren ingewikkeld en mensen vonden tanken eng
Auto’s waren nog niet erg betrouwbaar en voor de meeste mensen bovendien ingewikkeld. Daarom was het handig om iemand bij het tankstation te hebben die je kon helpen.
“Prijsverhoging brandstof gaat leiden tot duurdere boodschappen”
Het eerste tankstation in de Verenigde Staten met zelfbediening opende in 1915, maar het duurde nog tot de jaren tachtig voordat dergelijke stations gemeengoed werden.
Drieëntwintig staten met een verbod op zelfbediening
Veel staten introduceerden in de jaren veertig en vijftig een verbod op zelfbediening, zogenaamd voor de veiligheid. Eigenaren van servicestations, die dus geen zelfbediening hadden, beweerden dat onervaren automobilisten de tank te vol konden doen, waardoor brand kon ontstaan.
Duitsland krijgt z’n zin: een verwaterd verbod op brandstofauto’s
Dat was zwaar overdreven en bovendien ingegeven door de angst klanten te verliezen aan zelfbedieningsstations, die brandstof goedkoper konden aanbieden omdat ze minder personeelskosten hadden.
In 1968 was zelfbediening verboden in drieëntwintig Amerikaanse staten. Pas nadat zelfbedieningsstations in Europa succesvol werden, ging ook de VS overstag, geholpen door het feit dat auto’s inmiddels bij de dealer onderhouden moesten worden om aanspraak te maken op de garantie.
Geen onderhoud meer, maar verkoop van eten en drinken
Met andere woorden, tankstations moesten wel over op een ander verdienmodel, want onderhoud konden ze niet meer doen. Dus kwam de nadruk te liggen op de verkoop van eten, drinken, tabak, et cetera.
Reiskostenvergoeding omhoog, maar dekt die de brandstofkosten?
In de jaren zeven en tachtig werden de meeste zelfbedieningsverboden ingetrokken. In 1972 had 8 procent van de Amerikaanse tankstations zelfbediening, twintig jaar later al 80 procent.
In New Jersey zit het verbod inmiddels in de cultuur
Maar waarom mag het in New Jersey dan nog steeds niet? In de staat is het al sinds 1949 verboden en pomphouders gaan iedere keer in de weg liggen als er wordt gesproken over een wetswijziging. Ze zijn doodsbang om business te verliezen.
Daarbij zit het niet zelf tanken inmiddels in de cultuur en identiteit van New Jersey. ‘Jersey Girls Don’t Pump Pas’, staat er op een populaire bumpersticker. De politiek wil er zijn handen ook niet aan branden, omdat het verbod gek genoeg populair is bij het publiek.
Daar komt langzaam verandering in nu de brandstofprijzen stijgen en het voor pomphouders moeilijk is om personeel te vinden. Toch blijkt dat uit een onderzoek dat 73 procent van de inwoners van New Jersey het liefst bediend wordt bij het tankstation.