Dennis Wilman
Dennis Wilman Nieuws 9 mei 2019
Leestijd: 2 minuten

Dit ziet Tesla’s Autopilot ‘s nachts in de regen

Een groot probleem met autonome auto’s is dat ze moeite hebben met slechte en donkere omstandigheden. En wat Elon Musk ook zegt, Tesla’s hebben dit ook. Deze beelden van de Autopilot bevestigen dat.

Tesla Autopilot, rijassistenten
(Afbeelding: Tesla)

De volledig zelfrijdende auto hoeven voorlopig nog niet te verwachten. Dat komt voornamelijk doordat de wetgeving hier omheen het nog niet toelaat en deze wordt waarschijnlijk niet snel aangepast. Maar toch claimen verschillende fabrikanten al wel volledig autonome auto’s te hebben, hoewel deze alles behalve zelf kunnen rijden. Er zit nog altijd iemand achter het stuur om in te grijpen als het fout gaat. En daarbij spelen factoren als slecht zicht, regen en onvoorspelbare mensen en dieren een grote rol.

Goed zicht is natuurlijk essentieel voor het veilig kunnen deelnemen aan het verkeer. Camera’s hebben hier doorgaans meer moeite mee dan het veelgebruikte LIDAR-systeem. Al beweert Elon Musk, grote baas bij Tesla, dat zijn auto’s met de verschillende geïnstalleerde camera’s even goed, of misschien wel beter presteert dan de met LIDAR uitgeruste auto’s.

Video

Onlangs dook onderstaande video op het internet op. Een hacker wist alle beelden uit zijn Tesla te halen en aan elkaar te plakken in een video. Daarin is duidelijk te zien dat de Autopilot van de elektrische auto meer moeite heeft om objecten in de donkere en regenachtige omstandigheden te herkennen. Toch lijkt het nog redelijk goed te gaan, want objecten worden van grote afstand al herkent en de auto houdt redelijk goed rekening met zijn omgeving.

Tegelijk toont de video dat ook Tesla met de huidige technologie nog niet klaar is voor volledige autonomie. Om echt op een auto en zijn rijkunsten te kunnen vertrouwen is het erg belangrijk dat de software ten alle tijden weet waar de auto’s en objecten om hem heen zich bevinden. Dat is hier duidelijk niet het geval, want de objectherkenning laat nog wel wat gaten vallen. Zeker bij het identificeren van de voorligger gaat het meerdere malen fout. En zo’n foutje op het verkeerde moment kan fataal zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.