Zo actief is de Lotus Elise in Nederland
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.autovisie.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2021%2F05%2FR4A0924.jpg)
Met het afscheid van de Lotus Elise in zicht nemen we het Nederlandse wagenpark onder de loep. Hoeveel stuks zijn er momenteel van de lichtgewicht sportwagen actief?
Het einde van de Elise valt samen met de 25e verjaardag van de lichtgewicht sportwagen. Nadat de open tweezitter in 1995 op de IAA-autoshow in Frankfurt werd gepresenteerd, werd in het jaar daarop de bouw van de Elise gestart. Het was voor Lotus een verse start. Het merk was overgegaan in andere handen en had in de zes jaar ervoor geen compleet nieuw model uitgebracht. Met de gelimiteerde Elan S2 en opgefriste Esprit trapte de kersverse eigenaar af, maar een echt nieuw model moest en zou er komen. Speciaal voor de Elise ontwikkelde Lotus een nieuwe aluminium architectuur, dat tevens de basis vormde voor een reeks nieuwe modellen, zoals de Exige.
Final Final Edition
Met de Final Edition nu in productie verdwijnt spoedig de Elise, terwijl ook het einde voor de Exige en Evora in zicht is. Een nieuw model komt er aan, maar die vervangt de drie types in een keer. Deze Emira gedoopte sportwagen beschikt over een nieuwe (aluminium) architectuur, waarin potente vier- en zescilinder motoren komen te hangen. Naast de Emira werkt Lotus aan een elektrische sportwagen, alsmede elektrische SUV’s.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.autovisie.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2021%2F05%2FR4A2369.jpg)
579 stuks geregistreerd
Terug naar de Elise. De eerste auto arriveerde in 1996 op Nederlands grondgebied en 25 jaar later staan er volgens de RDW precies 579 op Nederlands kenteken. De oudste dateert van 1996. Uit dat jaar zijn er nog zes actief. Geen van die exemplaren is origineel in Nederland geleverd, maar startte zijn carrière elders in de wereld. Toch, één daarvan werd alweer 22 jaar geleden in ons land geregistreerd.
De oudste in Nederland nieuw geleverde Elise dateert van 1997. Het is niet specifiek één model, het zijn er maar liefst 10. Dat staat gelijk aan bijna een kwart van de in 1997 gebouwde Elises. 1997 is overigens niet het populairste jaar. De meeste exemplaren op Nederlands kenteken stammen uit 1998 (83 stuks), gevolgd door 1999 (76), 2001 (59) en 2002 (54), maar van bouwjaar 1997 zijn er 42. Een grappig detail, er zijn verschillende exemplaren die een opeenvolgend kenteken hebben. De dealer leverde dus in één keer meerdere auto’s af.
Rechts- en linksgestuurd
Over oorspronkelijk in Nederland verkocht gesproken, 131 Lotus Elise van het huidige wagenpark zijn door de Nederlandse dealer/importeur nieuw geleverd. Het restant werd eerst elders in de wereld verkocht. Ook uit Groot-Brittannië kwamen enkele exemplaren deze kant op, waarbij een aantal is omgebouwd van rechts- naar linksgestuurd.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.autovisie.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2021%2F05%2FR4A1077.jpg)
Gekleurd wagenpark
De RDW heeft niet van alle exemplaren de carrosseriekleur geregistreerd. De populairste kleur is grijs. Met 186 stuks is dat bijna een derde van het Nederlandse Elise-wagenpark. Op de tweede plaats staat blauw (119), gevolgd door geel (63 stuks) en zwart (56). Rood completeert de top 5 met 54 registraties. Groen, waarin de Elise in de eerste folder van het model staat, siert 49 stuks. Echt bijzonder is een bruine Elise, want slechts twee keer geregistreerd volgens de RDW.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.autovisie.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2021%2F05%2FR4A2058.jpg)
Lezen via de app
Vanwege het naderende afscheid van de Lotus Elise zette Autovisie de eerste en allerlaatste Elise tegenover elkaar. Het verhaal lees je in Autovisie Magazine 11, verkrijgbaar in de winkel of via de app.
Lees ook:
Ook interessant
-
Lezerspost: ‘ik lees vanwege autoliefde, niet voor politieke mening’
-
Let op! Kans dat jij nu een aanrijding krijgt, is om deze reden groter
-
Deze kleine Duitse occasion is goedkoop om dagelijks te rijden
-
Volkswagen? Nee, bedankt! Urkers zijn stapelgek op dít automerk
-
Zeekr wordt alweer afgetroefd: Huawei heeft nóg snellere snellader
-
Zeekr lacht om BYD en komt met krankzinnig snelle snellader
-
Onzekerheid hindert particuliere EV-occasionmarkt
-
Allerslechtste racegame ooit komt terug: wordt het een hit?
-
Deze auto’s worden het hardst getroffen door de Trump’s tarieven
-
Stop je playlist! Deze artiest maakt jou een betere bestuurder
-
Wat is een verkeerscamera en moet je ervoor remmen?
-
Peter kocht de Citroën 2CV die hij vroeger als Dinky Toy had