Zoveel procent van de Nederlanders kan geen lekke band verwisselen
Heb je een lekke band, dan verwissel je die voor het thuiskomertje of het reservewiel. Simpel toch? Niet volgens het merendeel van de Nederlandse automobilisten. Die staan met de handen in het haar als ze met een spijker in de band in de berm staan.
Een groot deel van de Nederlandse automobilisten durft het niet aan om een band te verwisselen onderweg, zo blijkt uit onderzoek van Apollo Tyres. Slechts 36 procent zegt bij een lekke band het reservewiel te zullen gebruiken als dat aanwezig is.
Lekke band? Dan belt 40 procent de hulpdiensten
Meer dan 40 procent weet niet hoe een band verwisselen in z’n werk gaat en kiest ervoor om de hulpdiensten te bellen. Iets meer dan 15 procent belt een familielid, vriend of collega voor advies.
Bijna 20 procent van de automobilisten weet niet eens of hun auto is uitgerust met een reservewiel of thuiskomertje. Veel moderne auto’s hebben tegenwoordig immers een reparatiekit voor noodgevallen.
Oudere automobilisten verwisselen vaak wel zelf
Opvallend – en niet verrassend – is dat automobilisten boven de 55 jaar eerder geneigd zijn om zelf de handen uit de mouwen te steken (42 procent) dan jongeren van 18 tot 24 jaar (33 procent). Al is het verschil kleiner dan we hadden gedacht.
Oei: constructiefout Michelin-banden voor Bugatti Chiron Pur Sport
Vrouwen zijn onzeker of weten echt niet hoe een band verwisselen werkt, want slechts 27 procent zou het proberen. Bij de mannen ligt dat percentage op net geen 50 procent.
Het is belangrijk dat iemand met een rijbewijs weet hoe je een lekke band vervangt. Het kan immers altijd voorkomen dat een bekende niet te bereiken is voor hulp of dat de wegenwacht lang op zich laat wachten.