Stijn Kuster
Stijn Kuster Occasions 29 aug 2022
Leestijd: 3 minuten

Vijf redenen waarom je (niet) een Duitse auto moet kopen

Een grote groep autokopers zweert bij een auto uit Duitsland, om de meest uiteenlopende redenen. Maar is dat wel terecht? We geven je vijf redenen waarom je (niet) een Duitse auto moet kopen.

Goed, we willen natuurlijk niet generaliseren en alles op één hoop gooien, want uit Duitsland komen heel veel verschillende auto’s. Allemaal met hun eigen kenmerken, kwaliteiten en fouten, en dus zijn ze niet zomaar op één berg te gooien. Maar er hangt wél een bepaald gevoel rondom een Duitse auto. Een gevoel dat al die Duitse merken overstijgt. Waarom moet je dan (niet) voor een auto uit ons buurland gaan?

Plus: vertrouwd

Het is simpel: Duitse auto’s voelen vertrouwd aan. Volkswagen, BMW, Mercedes-Benz en Audi: ze doen allemaal al decennia lang mee en zijn in de loop der jaren langzaam geëvolueerd. En dus zijn ze voor een groot publiek heel herkenbaar. Fijn voor de doorsnee occasionkoper, want die weet zo wat hij of zij koopt en hoeft geen enorme verrassingen te verwachten.

Occasions: drie degelijke diesel-middenklassers voor € 10.000 getipt

Audi A3

Min: maar daarom ook een beetje veilig

Het is ook een beetje de achilleshiel voor de Duitse auto, want omdat we zo vertrouwd met ze zijn, zijn ze ook een tikkeltje saai. Niet als we het over unieke versies van Porsche of RS-modellen van Audi hebben, maar wél als het gaat om de reguliere modellen die de occasionmarkt momenteel doen overlopen. Een Volkswagen Golf, Audi A3, BMW 3-Serie of Mercedes-Benz C-Klasse: het zijn wat veilige en daarom soms ietwat saaie keuzes. Zelfs een standaard Porsche 911 zie je tegenwoordig in vrijwel elk dorp rondrijden, dus heel speciaal is het allemaal niet.

Deze occasion wil je: Volkswagen Vento VR6 – het ongeliefde VW-kindje

Min: duur!

Een effect van bovenstaande punten is dat Duitse auto’s over het algemeen flink duurder zijn dan bijvoorbeeld hun Franse of Aziatische concurrenten. Wie in de markt is voor een auto in het C-segment, zal ontdekken dat de populaire Duitsers als de Golf en A3 altijd een stukje duurder zijn dan bijvoorbeeld een Kia Ceed of Peugeot 308. Aan de andere kant koop je daardoor vaak ook een auto die iets beter z’n waarde vasthoudt.

Volkswagen Golf R
Volkswagen Golf R

Plus: enorm aanbod

Omdat de Duitse auto al zo lang geliefd is in ons land, is het aanbod van tweedehands auto’s ook enorm. Zo staan er op dit moment meer dan 10.000 tweedehands exemplaren van de Volkswagen Golf in Nederland te koop. Sowieso hebben de vier grote Duitse merken een enorm aandeel in de occasionmarkt, want Volkswagen, BMW, Audi en Mercedes-Benz zijn samen verantwoordelijk voor meer dan 100.000 tweedehands auto’s in Nederland. En dus zit er – als je voor een Duitse auto gaat – altijd wel een auto tussen die precies bij je wensen past.

Deze occasion wil je: Volkswagen 181 – De ideale familie-cabrio

autovisie-bmw-3-serie-foto-002

Plus én min: betrouwbaarheid

Voor veel mensen staat een Duitse auto garant voor betrouwbaarheid. Mensen zien een auto uit ons buurland nog altijd aan voor iets dat niét stuk gaat en honderdduizenden kilometers lang mee kan. Maar of dat waar is, valt nog maar te betwijfelen. Zo kwam eind vorig jaar uit een onderzoek van de Consumentenbond nog naar voren dat Mercedes-Benz en BMW buiten de top tien van betrouwbaarste merken staan, terwijl Volkswagen en Audi zelfs onder merken als Fiat, Ford en Renault eindigden. Het is natuurlijk altijd de vraag hoe representatief een dergelijk onderzoek is, maar de laatste jaren is wel duidelijk geworden dat Duitse auto’s niet altíjd heel betrouwbaar zijn. Kijk bij een aankoop van een occasion daarom altijd goed naar de voertuig- en onderhoudshistorie, en laat desgewenst een aankoopkeuring doen. Dan weet je zo veel mogelijk over je auto, en kom je hopelijk niet voor verrassingen te staan.

Dit zijn de meest (on)betrouwbare automerken volgens de Consumentenbond

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.