Externe bijdrage
Externe bijdrage Partner 7 aug 2024
Leestijd: 4 minuten

De toekomst van het wagenpark van Nederland

Voor veel zakelijke rijders is een auto onmisbaar. Een afspraak bij een klant aan de andere kant van het land, of het vervoeren van producten. En zo zijn er nog veel meer redenen op te noemen waarom ondernemers in hun zakelijke auto stappen.

Op de Nederlandse wegen zijn talloze zakelijke wagens te zien, met ieder weer een andere eindbestemming. Het wagenpark van veel ondernemers moet overigens heel wat veranderingen ondergaan met het oog op de toekomst. Hoe ziet eigenlijk de toekomst van het wagenpark van zakelijk Nederland eruit? In de onderstaande blog vertellen we je er meer over.

Verschillende maatregelen wat betreft het klimaat

De overheid heeft een aantal maatregelen in het leven geroepen die betrekking hebben op het klimaat. Er moet namelijk actie worden ondernomen om de gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan, en dat wil de overheid doen met behulp van deze maatregelen.

Er zijn veel verschillende klimaatdoelen in het Klimaatakkoord opgesteld. Denk bijvoorbeeld aan het feit dat Nederland in het jaar 2050 volledig klimaatneutraal wil zijn. Dit heeft natuurlijk ook betrekking op het zakelijke wagenpark van Nederland. Dit betekent namelijk ook dat de auto’s in Nederland vanaf dit moment geen schadelijke stoffen meer mogen uitstoten. Dat wil niet zeggen dat in 2050 drastisch de knop om wordt gezet. In 2030 moet namelijk de CO2-uitstoot al heel wat teruggedrongen zijn.

Bovendien komen ook de zero-emissiezones om de hoek kijken. Dit zijn zones waar geen auto’s mogen komen die schadelijke stoffen uitstoten, zoals diesel- en benzineauto’s. En die komen al sneller dan je misschien doorhebt. In 2025 worden veel gemeenten in Nederland namelijk zo’n zogenoemde zero-emissiezone en dat betekent dat je in deze steden niet meer welkom bent als je een vracht- of bestelwagen bestuurt die schadelijke stoffen uitstoot. Tot 2030 heb je overigens nog wel te maken met een overgangsregeling, maar vanaf dat jaartal moeten wel écht alle vracht- en bestelwagens emissievrij zijn.

Toepassing op vervoer voor bedrijven

Er komen dus een boel maatregelen onze kant op waar het wagenpark van de Nederlandse bedrijven ook zeker wat van gaat merken. Waar het bij deze veranderingen allemaal om draait, is natuurlijk het milieu. Hoe ga je hier als bedrijf mee om? Er zijn een aantal opties die je als bedrijf kunt toepassen wat betreft duurzamer rijden.

De eerste stap is natuurlijk de brandstofauto vervangen door een volledig elektrische auto. Een brandstofauto stoot CO2 uit en is daarmee niet geheel milieuvriendelijk. Een elektrische auto daarentegen wel. Een stekkerauto stoot vrijwel geen schadelijke stoffen uit en je mag hiermee ook zonder problemen de milieuzones binnenkomen. Denk bijvoorbeeld aan een bestelwagen binnen jouw onderneming die rijdt op elektriciteit. Hiermee kun jij op een duurzame manier pakketten bezorgen of jouw diensten leveren. Een elektrische bestelwagen is bovendien zelfs noodzakelijk geworden, gezien de komst van de zero-emissiezones. Een elektrische auto van de zaak is dus eigenlijk haast een must geworden.

Je kunt ook kiezen voor elektrisch rijden gecombineerd met zakelijk leasen. Met zakelijk leasen heb je als ondernemer dan ook nog eens recht op een – tot nu toe – lagere bijtelling, maar ook op een aantal fiscale voordelen zoals de teruggave van de btw. Deze fiscale voordelen heb je overigens alleen als je kiest voor financial lease. Met financial lease is de auto economisch van jou, wat betekent dat je wel voor de kosten moet opdraaien zoals onderhoud. Bovendien hoef je de auto niet meer in te leveren bij de leasemaatschappij als jouw leasecontract is afgelopen. Dat betekent dat je zo lang als je wil kunt rondrijden in deze elektrische wagen.

Naast elektrisch rijden, is het ook een optie om de auto eens wat minder te gebruiken. Zo wordt het fietsen gestimuleerd. Je kunt natuurlijk ook voorleggen om met andere mensen de auto te delen: dit wordt ook wel een deelauto genoemd. Ook carpoolen kan een goede optie zijn. Natuurlijk kan het openbaar vervoer ook een verstandige keuze zijn, aangezien deze ook op een duurzame manier rijden.

Bovendien kun je ook de mobiliteitskaart stimuleren: dit is een kaart waarmee je met verschillende vervoermiddelen zakelijk kunt rijden. Hiermee kun je bijvoorbeeld rijden met het openbaar vervoer, maar de kaart kun je ook gebruiken als je jouw elektrische auto wil opladen. Op deze manier worden de kosten voor zakelijk reizen overzichtelijk gemaakt, maar wordt het ook gestimuleerd om te kiezen voor duurzame vervoermiddelen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

In samenwerking met 123lease.nl

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.