Exclusief: eerste test met elektrisch stadsautootje Citroën Ami
Het is nog niet bekend wanneer de nog geen zeven mille kostende Citroën Ami hier verkrijgbaar zal zijn, maar wij hebben ‘m al uitgebreid getest. Is dit dan het ideale stadsautootje?
De Ami bewees gelijk zijn meerwaarde ten opzichte van een scooter of elektrische fiets. We reden namelijk in ideale testomstandigheden: het regende dagenlang onophoudelijk, maar wij zaten lekker droog. Dat de tweepersoons cabine nogal besloeg was bijzaak en kwam vooral omdat de afwerking van dit voorserie exemplaar nog niet helemaal goed was. Dat is hopelijk beter als de Ami hier op de markt komt. Wanneer dat zal zijn, is nog niet bekend. De coronacrisis vertraagt z’n komst, maar het stadsautootje rijdt al wel rond in Frankrijk, Spanje en Italië.
Rijbereik 75 km
Omdat de Citroën Ami voor de Nederlandse wet is aangemerkt als brommobiel, is zijn vermogen begrensd op 6 kW (8 pk) en is zijn topsnelheid maximaal 45 km/h. Met zijn 5,5 kWh lithium-ion batterijpakket weet het stadsautootje toch 75 km ver te komen. Het pakket moet je opladen met een huis-tuin-en-keuken-stekker die met een snoer uit de deurpost moet trekken. In zo’n drie uur is de Ami dan weer helemaal opgeladen.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.autovisie.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2021%2F02%2FCitroen-Ami-8.jpg)
Spartaans
Je zit weliswaar droog in de voorwielaangedreven Ami op redelijke stoeltjes, maar de ruime twee-persoons cabine is verder heel kaal. Je kijkt echt tegen het buizenframe en plaatwerk aan. Wat er niet per se op hoeft zit er ook niet op, want de Citroën Ami moest heel betaalbaar en licht van gewicht blijven want een brommobiel mag exclusief batterij niet meer dan 350 kg wegen. Airco zit er niet in, centrale vergrendeling en elektrische ramen ook niet, maar wel schattige klapraampjes die net als de Eend vroeger omhoog klappen. Je moet hem dan ook niet met een auto vergelijken maar met andere brommobielen zoals de Biro, Carver en Aixam. De rijervaring is vergelijkbaar met een XL golfkar, de Citroën Ami is veel breder dan de duurdere Biró en daardoor ook stabieler en iets comfortabeler.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.autovisie.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2021%2F02%2FCitroen-Ami-26.jpg)
Aangepaste regels nodig
Helaas zijn de voordelen van overal mogen parkeren verdwenen omdat de Citroën Ami de status brommobiel heeft. Je moet je in de meeste situaties als een auto gedragen. Je flitst ook niet als een e-bike of scooter door de stad tussen de auto’s door maar je staat in dezelfde rij voor het stoplicht. Ook zul je net als een auto rondjes moeten rijden op zoek naar een parkeerplek want op het trottoir is niet toegestaan. Mogelijk worden de regels voor deze Light Electric Vehicles aangepast in de toekomst, de gemeente werkt daar samen met een aantal leveranciers uit de brommobielbranche aan.
Lees ook:
Ook interessant
-
Rijtest Volkswagen ID.3 GTX Performance: sportief, op papier…
-
BYD Seal U DM-i vs. MG HS PHEV: welke plug-in hybride is beter?
-
Superruim, spotgoedkoop tanken en dat voor 31.000 euro
-
Test: is een budget-autoradio met Apple Carplay goed?
-
De BYD Atto 2 is de droom van elke rationalist
-
Mitsubishi Outlander PHEV krijgt het moeilijker dan z’n voorganger
-
Duurtest Fiat 600 Hybrid: deze opties zijn er
-
Dit is de daadwerkelijke actieradius van de Skoda Elroq
-
Dit is de daadwerkelijke actieradius van de Kia EV3
-
Kia EV3 vs. Skoda Elroq: de beste elektrische SUV
-
Test Citroën C3 Aircross: meer heeft een mens niet nodig
-
Dit is de daadwerkelijke actieradius van de BMW i5