Peter Hilhorst
Peter Hilhorst Video 10 dec 2020
Leestijd: 3 minuten

Afscheidsvideo van de Opel Grandland X Hybrid4 (2020)

Na 10.000 kilometer stekkeren in de Opel Grandland X Hybrid4 nemen we van afscheid van deze idioot snelle crossover. We zetten alle voor- en nadelen voor je op rij.

De Opel Grandland X heeft een gecombineerd vermogen van 300 pk en 520 Nm. Daarmee knalt hij werkelijk naar 100 km/h. Door de vierwielaandrijving is de tractie subliem en in 5,4 tellen bereikt hij die snelheid. Bizar rap voor dit type auto. Op het accupakket van 13,2 kWh haalt de Opel Grandland X gemiddeld zo’n 55 kilometer, waardoor een langere reisafstand de benzinemotor noodzakelijk maakt. Die neemt vervolgens voor elke 16,4 kilometer een liter benzine. Door een aantal langere trips is het gemiddelde testverbruik over 8592 kilometer uitgekomen op 1 op 20,8. Zonder buitenlandse reizen had het verbruik er gunstiger uit kunnen zien. Aan onze laaddiscipline heeft het in elk geval niet gelegen. Alleen onbegrijpelijk dat je op een auto van ruim vijftig mille nog 399 euro moet bijleggen om met 6,6 kW te kunnen laden. Dan is het accupakket in een kleine 2,5 uur vol, anders duurt het een uur langer.

Estafette

De aandrijflijn van de Opel Grandland X met 1,6-liter viercilinder turbomotor en elektromotoren werkt samen als een goed ingespeelde estafetteploeg. De achterste motor met 113 pk duwt en de voorste met 110 pk trekt, terwijl de benzinemotor ondertussen op krachten kan komen. De achttraps automaat weet bovendien het gehele proces soepel te managen, waardoor de aandrijflijn zeer comfortabel is. Comfortverhogend werkt ook het goed geïsoleerde interieur, want de Grandland X is een bovengemiddeld stille auto. Op de aandrijflijn van deze Opel valt dan ook vrijwel niets aan te merken. Alleen tijdens voluit accelereren is de viercilinder in de verte loeiend te horen en het trekgewicht is met 1250 kg beperkt voor een auto met deze spierballen.

Opel Grandland X

Peugeot-botten

In het rijgedrag van de Opel Grandland X is de geest van zijn technische evenknie – de Peugeot 3008 – te voelen. De afstemming van het onderstel is een uitgebalanceerde mix van soepele veren, zachte dempers en voldoende stijve stabilisatoren. De veerwegen zijn gevoelsmatig heel lang, waardoor hij grote hobbels of korte oneffenheden allebei met veel gemak verwerkt. Echt Frans comfort.

Boomdik

Het interieur van de Opel Grandland X is in vergelijking met zijn PSA-confraters saai, maar wel doelmatig vormgegeven. Er zijn meer fysieke knoppen om hem snel te kunnen bedienen en desondanks twee schermen om niet voor oubollig versleten te worden. Het navigatiesysteem werkt naar behoren en heeft een acceptabele rekensnelheid. Het grootste minpunt is vooral smaakgebonden en komt door de sombere kleurstelling. Donker en geen frivoliteiten, maar zakelijk materiaalgebruik en een strakke afwerking. Het is kleurloos, maar functioneel. Een groot nadeel is wel de matige overzichtelijkheid naar voren door de boomdikke voorruitstijlen.

Wennen

Na drie maanden stekkeren in de Opel Grandland X blijkt maar weer eens dat je met een plug-in hybride met de juiste discipline zeer zuinig kunt rijden. Het is ook voor de gebruiker een goede manier om gewend te raken aan de voor- en nadelen van elektrisch rijden. Een soort generale repetitie. Vieze laadkabels, bezette palen, een paar minuten eerder op staan om soms door een stevige plensbui naar de auto te lopen om die los te koppelen. Maar door goed te plannen, een regelmatig reisschema en voldoende laadmogelijkheden kun je wekenlang zonder de benzinemotor aan te spreken kilometers maken. Zonder enige vorm van actieradiusangst ook door de benzinemotor als back-up mocht het onverwacht toch anders lopen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.