Afscheid duurtest: 5000 kilometer in de Opel Corsa-e
In deze video nemen we afscheid van de Opel Corsa-e, waarin we de afgelopen maanden bijna 5000 kilometer hebben afgelegd. Wat is goed aan de elektrische B-segmenter en wat kan beter?
De Opel Corsa-e maakt gebruik van dezelfde techniek als de elektrische versies van de DS 3, de Peugeot 208, de 2008 en de Citroën C4, maar de Opel is de voordeligste. Ze zijn allemaal voorzien van een 50 kWh-accu tussen de assen en een synchroonmotor in de neus met 136 pk en 260 Nm aan koppel. Voor de Opel met driefasenlader betaal je minimaal 31.599 euro en zoals hij hier staat met onder meer een vlotte kleurencombi, 17-inch wielen, stoelverwarming en het multimediasysteem Navi Pro komt de fiscale waarde uit op net geen 36 mille. Daarvoor levert de Opel een stekkerauto met een aantal zeer sterke punten, maar ook een aantal duidelijk mindere zaken.
Afwijking
We hebben met de Opel Corsa-e in totaal 4772 kilometer afgelegd met een gemiddeld verbruik van 19,4 kWh per 100 kilometer. Van de accu blijkt in de praktijk 46 kWh bruikbaar en dat betekent een range van gemiddeld 237 kilometer. Dat wijkt nogal af van de opgegeven 337 kilometer. Tijdens onze normronde in de Eco-stand wist hij 16,6 kWh te halen. Daarmee zou hij een actieradius van 277 kilometer halen. Maar wie mee stroomt met het verkeer op een koude dag, met de stoelverwarming aan en de airco op 20 graden Celsius, staat ruim binnen 200 kilometer aan de laadpaal.
Snelle sprinter
De Opel Corsa-e zet daar wel aansprekende sprintprestaties tegenover die geregeld de mondhoeken omhoog laten krullen. Hij haalt in 8,4 seconden 100 km/h en daarmee is hij ronduit vlot. Met ook nog veel souplesse en rust in het interieur. Niet alleen door zijn stille elektrische aandrijflijn, maar ook door zijn comfortabele stoelen. Die zijn wat vormloos, maar wel royaal van afmetingen en je zakt er vanzelf ontspannen in weg.
Laadtijden
Dan komen we uit bij het laden van de Opel Corsa-e. Dankzij de optionele driefasenboordlader is hij aan de gangbare publieke laadpalen binnen vijf uur vol, omdat je hem nooit helemaal leegrijdt. Dat is een prima laadtempo en mocht je onverhoopt een DC-snellader nodig hebben om de reis te kunnen voltooien, dan kan dat ook. Aan de geadverteerde 100 kW is hij in onze handen niet gekomen. De Corsa-e piekt doorgaans op iets meer dan 80 kW tot zo’n 30 procent accuvulling om daarna snel af te bouwen tot 50 kW bij 80 procent vulling. In de praktijk sta je daardoor 35 minuten langs de snelweg om hem van 10 naar 80 procent op te laden. Dat is vijf minuten meer dan het beloofde halfuur.
1430 kg
Over het rijgedrag van de Opel Corsa-e niets dan lof. Door het lage zwaartepunt ligt hij ondanks een zeer soepel onderstel prima op de weg. Geen extreme rol- of duikneigingen, maar gecontroleerde reacties. Alleen bij het hard op- en afrijden van drempels merk je dat 1430 kg veel massa is om te controleren. Dan klapt hij door zijn zachte demping geregeld op de bumpstops, maar over het algemeen ervaar je hem als relaxt.
Laag zwaartepunt
De besturing van de Opel Corsa-e sluit daar mooi bij aan, want het is een uitgewogen installatie. Niet te direct en met een lichte weerstand om vloeiende stuurbewegingen te maken. Hij laat zich goed plaatsen en je kunt zelfs met flink tempo bochten induiken. Om halverwege een afrit te voelen hoe de laaggeplaatste massa de auto over vier wielen laat glijden. Bruusk gaslossen en dieper insturen brengt hem terug op koers zonder dat de achterzijde iets wil ondernemen. Maar het blijft door zijn acceleratievermogen en afwijkende gewichtsverdeling een vermakelijke hatchback om te rijden.
Lees ook:
Ook interessant
-
Van deze betaalbare, betrouwbare occasion gaan er dertien in een dozijn
-
Waarom Jos zijn Matra Jet 6 na 44 jaar nog steeds heeft
-
In de Bentley Continental GT Speed zit nog altijd genoeg… speed
-
Dit is de daadwerkelijke actieradius van de Dacia Spring
-
Dit is de daadwerkelijke actieradius van de Leapmotor T03
-
Je raadt nooit welk merk deze Abarth 124 Spider bouwde | Sjoerds Weetjes 426
-
De Aston Martin Vantage is nu volwassen, maar niet minder speels
-
Dacia Spring vs. Leapmotor T03: de beste budget-EV
-
Nieuw Frans merk toont plots een van de goedkoopste elektrische auto’s
-
BMW M4 CS vs. Ford Mustang Dark Horse: welke is de beste?
-
Duurtest BMW i5: het luxeprobleem van de EV
-
Rijtest: Hyundai Santa Fe – gemaakt voor wildkamperen