Genève 2019 – De Bugatti van 11 miljoen euro
Zonder twijfel is de Bugatti Type 57 SC Atlantic een van de meest legendarische modellen ooit uitgebracht. Door zijn design en prestatieniveau ontsteeg de coupé alles wat vier wielen had de jaren dertig en de oplage van slechts drie stuks vergroot zijn exclusiviteit. Het hedendaagse Bugatti-management tracht nu een moderne interpretatie van de iconische sportcoupé neer te zetten met de ‘La Voiture Noir’.
Geen concept car of prototype, maar een one-off waarvan er ook maar één bestaat. De Bugatti La Voiture Noire kent dan ook een exclusief prijskaartje van maar liefst 11 miljoen euro.
Is de missie geslaagd? Oordeel zelf. Een Bugatti-liefhebber vindt van wel, want hij maakte elf miljoen euro over naar Bugatti Automobiles SAS in het Franse Molsheim. Met dat bedrag is de La Voiture Noir een koopje als je de waarde van de Bugatti Type 57 SC Atlantic er tegenover zet. De vraag is echter wat de Atlantic waard is. Een kleine tien jaar geleden wisselde een exemplaar van eigenaar via een openbare veiling en toen werd er 23,4 miljoen euro voor betaald. Of er inmiddels een exemplaar onderhands voor meer is verkocht, is niet bekend. Het kan niet anders dan dat de waarde van de unieke sportcoupé in de afgelopen jaar verder is gestegen.
Debuut Genève
Binnenkort mag de eigenaar van de La Voiture Noir de sleutels van de bijzondere one-off ophalen. Of de sportcoupé ooit het daglicht zal zien, is afwachten. Gelukkig laat de eigenaar de directie van Bugatti toe om de zwarte auto op de Autosalon van Genève 2019 aan het grote publiek te tonen. De Geneefse autoshow opent op 7 maart zijn deuren en is gedurende tien dagen in de Palexpo naast het vliegveld te bezoeken.
Dubbele achterruit
De Type 57 SC Atlantic is een van de meest excentrieke automobielen ter wereld. De opvallende stilering van het front met de langwerpige lichtunits, de ronde wielkasten en de diepgelegen grille staan in contrast met het afgeronde leefcompartiment en de achterzijde. Over de gehele koets loopt een vin, die op de hedendaagse Bugatti-modellen eveneens wordt toegepast, bedoeld voor de stabiliteit van de auto op hoge snelheden. De Atlantic haalde destijds al 220 km/h! De dubbele achterruit is eveneens een stylingdetail van de SC Atlantic dat zijn weg naar de Chiron heeft gevonden, al is op het hedendaagse model gekozen voor een optische tweedeling van de achterruit. De ruit ligt dieper dan de vin.
Langere overhang voor
Voor de La Voiture Noir gaat de gelijkenis verder, want de sportcoupé kent een verlengde neuspartij, waarbij de overhang vóór is opgerekt. De karakteristieke C-vorm in de flank is voor deze gelegenheid kleiner gemaakt om zo de achterschermen nadrukkelijker te accentueren, zodat de achterschermen het Atlantic-gevoel moeten oproepen. Ook op het origineel vloeien de achterschermen over in het achtersteven. Centraal in de achterzijde priemen zes uitlaateindstukken uit de van carbon fibre vervaardigde carrosserie.
Broer Divo
De La Voiture Noir is geen 100% nieuw model. Net als de half augustus gepresenteerde Divo deelt hij zijn technische basis met de Chiron. De complete aandrijflijn is rechtstreeks overgenomen, wat betekent dat de La Voiture Noir over de 8.0 W16-motor met vier turbo’s beschikt, en dus 1500 pk en 1600 Nm sterk is. Bugatti geeft dezelfde verbruikscijfers voor de one-off op als voor de Chiron, terwijl de waardes voor de Divo nog altijd niet bepaald zijn. Dat betekent dat de La Voiture Noir al het complete homologatietraject heeft doorlopen en vrij snel aan de klant wordt overhandigd. De bouw van de Divo start later dit jaar. In 2020 wordt het eerste exemplaar afgeleverd.
Lees ook:
Ook interessant
-
Waarom Jos zijn Matra Jet 6 na 44 jaar nog steeds heeft
-
Je raadt nooit welk merk deze Abarth 124 Spider bouwde | Sjoerds Weetjes 426
-
De Aston Martin Vantage is nu volwassen, maar niet minder speels
-
Nieuw Frans merk toont plots een van de goedkoopste elektrische auto’s
-
BMW M4 CS vs. Ford Mustang Dark Horse: welke is de beste?
-
Rob bouwde een ultieme sleeper: Nissan Figaro met turbo!
-
De Mini Clubman is zo gek als een deur | Sjoerds Weetjes 425
-
Hardcore sportwagens: Honda S2000 vs. Opel Speedster
-
De BMW M5 Touring is niet voor de poes (en hond)
-
Rijtest alle Lamborghini V12’s: is de nieuwe Revuelto net zo goed?
-
Waarom de Ford Focus CC Pluvius haat | Sjoerds Weetjes 424
-
Hierdoor is de Mini Aceman een verrassend speelse crossover