Aston Martin DBS Superleggera Volante (2019) – Test – VIDEO
Het dak kan eraf bij deze Aston Martin DBS Superleggera en dus noemt Aston Martin deze versie traditioneel Volante. Want dat mooie woord gebruikt de Britse sportwagenfabrikant al sinds jaar en dag voor de open versies van haar auto’s. Of deze DBS Superleggera Volante net zo’n feestbeest is als zijn Coupé-broer testen we op Spaanse bergwegen waar het volledige potentieel van deze superconvertible benut kon worden.
Zware cocktail
De huisleverancier van James Bond levert al sinds haar bestaan aan de rijken der aarde en dus weten ze dat die klanten alles willen. Deze mensen boeit het ook niet dat er een klein beetje sportiviteit verloren gaat als je het dak van een sportauto haalt. Het verschil tussen scherp en vlijmscherp merk je alleen als je de limieten opzoekt. Dat doen maar weinig kopers in deze categorie waar flaneren minstens zo belangrijk is als optimaal presteren. Dat de Volante inderdaad iets minder stuurt komt omdat hij wat stijfheid heeft ingeleverd. Bovendien is hij ongeveer 100 kg zwaarder door extra verstevigingen en het dakmechanisme. De toch al niet lichte DBS weegt nu als Volante dik 1800 kg, daar kunnen de carbon-naamplaatjes Superleggera niets aan veranderen.
Haarpijn
Ken je het fenomeen haarpijn? Het bestaat echt. Dit herontdekten we in deze razendsnelle Aston Martin. Hij sprint weliswaar tweetiende tel minder snel van 0-100 km/h, maar 3,6 seconden is nog steeds snel. De topsnelheid van 316 km/h maakt deze Volante bovendien een van de allersnelsten in zijn klasse. Het windschermpje helpt bij zeer hoge snelheden ook nauwelijks meer en dat betekent gegarandeerd een andere haarstijl. Beter is het om de goed geïsoleerde achtlaags-softtop te sluiten en met de kap dicht hoge snelheden te rijden. De kap is overigens op afstand bedienbaar en ook rijdend te openen en sluiten tot snelheden van 50 km/h.
Niet ordinair
Aston Martin sleepte al met veel modellen schoonheidsprijzen in de wacht. Ook deze Aston Martin DBS Superleggera Volante mag in de juiste kleuren wat ons betreft weer meedoen. Een AMG kun je bij tijd en wijle nog schreeuwerig noemen, bij Aston Martin doen ze daar ook met deze supersportieve versies niet aan mee. Superleggera Volante klinkt niet alleen mooi en exclusief, maar is dat ook door het hoge prijskaartje van 372.151 euro. Daarvan gaat dik 70 mille (daarvoor koop je een Alpine A110…) als BPM naar de staat.
Rijervaring
De Volante is net als de Coupé razendsnel, alleen een fractie minder scherp. Als je de besturing in de softste GT-modus zet, voel je aan de trillende stuurkolom dat je in een dakloze auto stuurt. Dat neemt niet weg dat hij nog sportief en scherp genoeg is om het volledige potentieel van zijn V12 twinturbo ten volle te benutten. Kijk de video van Jaco Bijlsma en die van Dries van den Elzen over de DBS Superleggera Coupé.
Lees ook:
Ook interessant
-
Je raadt nooit welk merk deze Abarth 124 Spider bouwde
-
De Aston Martin Vantage is nu volwassen, maar niet minder speels
-
Nieuw Frans merk toont plots een van de goedkoopste elektrische auto’s
-
BMW M4 CS vs. Ford Mustang Dark Horse: welke is de beste?
-
Rob bouwde een ultieme sleeper: Nissan Figaro met turbo!
-
De Mini Clubman is zo gek als een deur | Sjoerds Weetjes 425
-
Hardcore sportwagens: Honda S2000 vs. Opel Speedster
-
De BMW M5 Touring is niet voor de poes (en hond)
-
Rijtest alle Lamborghini V12’s: is de nieuwe Revuelto net zo goed?
-
Waarom de Ford Focus CC Pluvius haat | Sjoerds Weetjes 424
-
Hierdoor is de Mini Aceman een verrassend speelse crossover
-
Waarom de Ford Capri de Johan Derksen in ons bovenhaalt