Donkervoort D8 GTO-JD70 – Review – Video
Een presentje uitkiezen voor de 70e verjaardag van Joop Donkervoort is niet zo lastig. Als het maar superlicht en supersnel is. Inderdaad, iets als de D8 GTO-JD70.
Alsof de 380 pk en 475 Nm van de eerste versie nog niet genoeg waren, krijgt de JD70 tenminste 415 pk en 560 Nm mee. Stiekem waren de GTO’s van de afgelopen jaren al tot over de 400 pk getuned, maar werd dit op verzoek van motorenleverancier Audi onder de pet gehouden omdat het merk zelf geen auto’s met zoveel vermogen verkocht.
Partikelfilter
De stijging in koppel is wel uniek aan de JD70 en een rechtstreeks gevolg van het partikelfilter in het uitlaatsysteem. Die dempt het geluid bovendien zodanig dat een einddemper aan de achterkant van de auto overbodig bleek. De uitlaat mondt nu aan de zijkant van de auto uit, waardoor het systeem lichter is én er ruimte is ontstaan voor een dubbele diffusor die de wegligging op hoge snelheid verbetert.
Om optimaal gebruik te maken van de extra trekkracht is de eindoverbrenging van het torsen–sper in de Donkervoort D8 GTO-JD70 langer gemaakt. Zo kun je de meeste circuits louter in de derde en vierde versnelling ronden. De topsnelheid van 280 km/h wordt uiteraard in de vijfde versnelling gehaald en is dankzij waardevolle windtunneltijd bij Audi weer wat hoger.
Voorste spatborden
De verbeterde aerodynamische efficiency van de Donkervoort D8 GTO-JD70 is ook vooruitgeholpen door de louvres in de voorste spatborden, die daardoor niet meer als vleugels fungeren, maar de rijwind laten ontsnappen. In samenwerking met diverse toeleveranciers werden ook zaken als de remmen (Tarox), semislick–banden (Nankang) en dempers (Intrax) geperfectioneerd. Door elk detail en de constructiemethoden nogmaals tegen het licht te houden zijn links en rechts nog wat kilootjes bespaard. De JD70 weegt 696 kilo, maar kan onder andere met optionele koolstofvezel wielen (à 18.755 euro, hupsakee!) zelfs tot 680 kilo zakken.
Ook al lijkt het verschil tussen de allereerste D8 GTO en deze JD70 op papier niet meer dan een paar kilo en pk te omvatten, de rijbeleving is in de loop der jaren toch wezenlijk geëvolueerd. Puur door finetuning van alle elementen is de polderpijl steeds ietsje benaderbaarder geworden.
Lees ook:
Ook interessant
-
Je raadt nooit welk merk deze Abarth 124 Spider bouwde
-
De Aston Martin Vantage is nu volwassen, maar niet minder speels
-
Nieuw Frans merk toont plots een van de goedkoopste elektrische auto’s
-
BMW M4 CS vs. Ford Mustang Dark Horse: welke is de beste?
-
Rob bouwde een ultieme sleeper: Nissan Figaro met turbo!
-
De Mini Clubman is zo gek als een deur | Sjoerds Weetjes 425
-
Hardcore sportwagens: Honda S2000 vs. Opel Speedster
-
De BMW M5 Touring is niet voor de poes (en hond)
-
Rijtest alle Lamborghini V12’s: is de nieuwe Revuelto net zo goed?
-
Waarom de Ford Focus CC Pluvius haat | Sjoerds Weetjes 424
-
Hierdoor is de Mini Aceman een verrassend speelse crossover
-
Waarom de Ford Capri de Johan Derksen in ons bovenhaalt