421 pk en 0-100 in 3,9 sec! – Test: Mercedes-AMG A45 S – VIDEO
Autovisieredacteur Dries van den Elzen reed met de Mercedes-AMG A45 S. Hij vertelt je hoe zo’n klein karretje omgaat met de 412 pk uit de kleine tweeliter vierpitter.
Over de A45 AMG-instapper met ‘maar’ 381 pk gaan we het hier natuurlijk niet eens hebben. Er bestaat namelijk geen effectiever instrument om te laten zien dat je het nét niet hebt gemaakt. De ‘S’ met 421 pk moet je natuurlijk hebben! Die heeft overigens niet alleen 34 pk extra, maar ook grotere remmen, standaard 19-inch wielen en vier uitlaatpijpen. Deze meten geen 82 maar 90 millimeter in doorsnede. Ook heeft hij een sportstuur en een AMG Dynamic Plus pakket met Track pace telemetrievoorzieningen, geavanceerdere ESP. Maar belangrijker nog: hij zet een 0-100 tijd van 3,9 seconden neer, een heeft top van geen 250 maar 270 km/h. Én, jawel, een driftmodus voor het vierwielaandrijvingsysteem!
Enorme turbo
Alsof 421 pk niet absurd genoeg is, haalt de Mercedes-AMG A45 S al dat vermogen ook nog eens uit een relatief kleine tweeliter met juist een enorme turbo. Om het opgegeven vermogen onder alle omstandigheden te garanderen, is een zeer uitgebreid en complex koelingssysteem ontwikkeld. Het is knap dat in degelijke koelingsbehoefte is voorzien, zonder dat de A45 er automatisch uitziet als een rallyauto met allerhande luchthappers en -geleiders. Een kenner zal evenwel opvallen dat de wielkasten iets zijn uitgeklopt om de langere draagarmen en bredere banden te kunnen huisvesten.
Wie niet beter weet kan ook tijdens het rijden zelfs ontgaan dat hij in een auto rijdt met ruimschoots meer vermogen dan een WRC-auto. De motor en bak gedragen zich in de comfortstand voorbeeldig. Het onderstel ook trouwens, want deze generatie is aanzienlijk minder stug dan de vorige, en zelfs dan de A35 AMG. Een keer volgas volstaat om overtuigd te zijn dat de cijfers maar het halve verhaal vertellen. Ze zijn bij AMG namelijk zo slim geweest om de motor een atypisch karakter mee te geven. Dit doen ze door de volledige turbodruk en daarmee het draaimoment van 500 Nm pas bij 5000 toeren te laten pieken. Daardoor krijgt je bij 4000 toeren nog eens een flinke trap in de rug. Daarna blijft hij doorhalen tot de digitale naald 6750 aanwijst!
Intuïtief, effectief en addictief
Het vierwielaandrijvingsysteem is wat deze Mercedes-AMG A45 S onderscheidt van vrijwel alle concurrenten. In plaats van een centrale ‘hang-on’ koppeling die vermogen naar achteren kan dirigeren, beschikken beide achterassen elk over een eigen elektromechanische koppeling. Deze kunnen in een oogwenk motorvermogen aftappen van de cardanas. Onder normale omstandigheden kan op die manier tot zo’n vijftig procent naar één achterwiel worden gezonden. Daardoor kun je de A45 AMG bijna als een achterwielaandrijver op vermogen door de bocht drukken. Volkomen intuïtief, effectief en addictief!
Lees ook:
Ook interessant
-
Je raadt nooit welk merk deze Abarth 124 Spider bouwde
-
De Aston Martin Vantage is nu volwassen, maar niet minder speels
-
Nieuw Frans merk toont plots een van de goedkoopste elektrische auto’s
-
BMW M4 CS vs. Ford Mustang Dark Horse: welke is de beste?
-
Rob bouwde een ultieme sleeper: Nissan Figaro met turbo!
-
De Mini Clubman is zo gek als een deur | Sjoerds Weetjes 425
-
Hardcore sportwagens: Honda S2000 vs. Opel Speedster
-
De BMW M5 Touring is niet voor de poes (en hond)
-
Rijtest alle Lamborghini V12’s: is de nieuwe Revuelto net zo goed?
-
Waarom de Ford Focus CC Pluvius haat | Sjoerds Weetjes 424
-
Hierdoor is de Mini Aceman een verrassend speelse crossover
-
Waarom de Ford Capri de Johan Derksen in ons bovenhaalt