De meest extreme Ranger Raptor van Ford: 3.0 V6
De Ford Ranger bestaat dit jaar 40 jaar en is uitgegroeid tot een geliefd model onder degenen die op dagelijkse basis moeten baggeren en ploeteren voor werk en onder hobbymatige gebruikers. Al 7 jaar op rij is het model de bestverkochte pick-up van Europa, al worden er in Nederland slechts om en nabij de 400 exemplaren op (grijs) kenteken gezet. Eén op de zeven Nederlandse Rangers is een Raptor.
De vernieuwde Ranger heeft andere koplampen. Ook de grille met kunststof lamellen is iets anders vormgegeven. In de achterklep is nu groot “RANGER” geperst. Van een afstandje moet je echter goed kijken of je met de nieuwste of het vorige model Ranger te maken hebt.
Ford Ranger Raptor interieur
In het interieur is het verschil makkelijker te zien. Centraal plaatst Ford een infotainmentscherm, standaard 12 inch, dat samenwerkt met een 12,4-inch digitaal instrumentenpaneel achter je stuur. De sportstoelen zijn erg comfortabel. De afwerking van het interieur is door het gebruik van veel kunststoffen niet van het hoogste niveau. Daarbij kijk je vanaf de bijrijdersstoel onder de stuurkolom langs tegen kaal staal aan. Hoewel de centreerstreep op het stuur en de metalen schakelflippers achter het stuurwiel in het geval van de Raptor anders doen vermoeden, is de terreinbeul niet gemaakt om hard een bocht door te gaan. De 4×4 komt pas echt tot zijn recht op een ruig offoad-parcours, zoals blijkt als we tijdens de introductie aankomen in de bergen op een uur van Barcelona.
Een 3,0-liter V6
Niet de 213 pk 2,0-liter dieselmotor die we al van de Raptor kennen, maar een 3,0-liter V6 mag laten zien hoe hij het gevaarte een berg op sleurt. Het vermogen van 292 pk is meer dan voldoende voor de openbare weg naar het offroad-gebied. Maar aan een topsnelheid van 180 kilometer per uur en nul-naar-honderd-sprint van 7,9 seconden heb je niets in de modder. De vraag is: hoe komt zijn trekkracht van 491 Nm – 9 Nm minder dan de diesel – tot zijn recht op verschillende ondergronden?
Stuiterend op mijn stoel rijd ik op stenen af, waarvan je denkt dat je erop vast komt te zitten. Met de draaiknop duurt het een paar seconden voordat ik de goede rijstand vind. In het infotainment moet je vervolgens kiezen welke van de twee sperdifferentiëlen je wilt ‘locken’, in dit geval alle twee. Zonder moeite trekt de bijna 2500 kilogram zware Raptor zich voort, totdat de 2,3 millimeter dikke stalen beschermplaat toch de stenen raakt bij het inveren. De bodemvrijheid van 26,5 centimeter is net genoeg om voorzichtig en langzaam over de rotsen te manoeuvreren, al is het verleidelijk om die zescilinder toch even te laten brullen. Helemaal omdat het motorgeluid via een kleppensysteem met een knop op het stuurwiel te regelen is. Zo schrik je ’s ochtends niet de hele buurt wakker als je wegrijdt, maar kunnen de klanken alle dempers omzeilen wanneer je de openbare weg hebt verlaten.
Het doseren van het vermogen is het belangrijkst als je met één wiel op een grote steen staat met achter je een grote boom. Wordt het te spannend, dan kan je dit láten doen; de Raptor heeft namelijk ‘Trail Control’. Het systeem werkt als een soort cruise control. Bij snelheden tot maximaal 32 kilometer per uur kan de auto zelf het remmen en accelereren regelen en hoef je je enkel te focussen op het stuurwiel en het volgende obstakel. In het begin is dit een onwennige gewaarwording, omdat de auto een taak van je overneemt. Na een halfuurtje ben je eraan gewend en de eerlijkheid gebiedt te zeggen: de elektrische systemen kunnen veel nauwkeuriger het toerental bepalen dan mijn rechtervoet.
Ford Ranger Raptor is Macho-speelgoed
De Ford Ranger Raptor is echt macho-speelgoed, maar wel met een zakelijk randje. Niet omdat het extreem handig bedrijfsvervoer is, maar omdat iedereen ‘m in Nederland op grijs kenteken geleverd krijgt. Zonder btw en bpm betaal je voor de Raptor 54.700 euro.
Lees ook:
Ook interessant
-
Audi A6 e-tron met enorme range gaat het BMW i5 moeilijk maken
-
EV vs. brandstofmotor: welke Mini Cooper S(E) is sneller?
-
Deze Lancia was niet gepland, maar wel gewenst | Sjoerds Weetjes 428
-
Nieuwe heup voor de Volvo XC90: kan hij er nu weer tegenaan?
-
Deze betaalbare occasions zijn zeer capabele offroaders
-
Waarom Jos zijn Matra Jet 6 na 44 jaar nog steeds heeft
-
Volkswagen die zelfs Duitsers niet kennen | Sjoerds Weetjes 427
-
Je raadt nooit welk merk deze Abarth 124 Spider bouwde | Sjoerds Weetjes 426
-
De Aston Martin Vantage is nu volwassen, maar niet minder speels
-
Nieuw Frans merk toont plots een van de goedkoopste elektrische auto’s
-
BMW M4 CS vs. Ford Mustang Dark Horse: welke is de beste?
-
Rob bouwde een ultieme sleeper: Nissan Figaro met turbo!