Peter Hilhorst
Peter Hilhorst Video 14 jan 2020
Leestijd: 4 minuten

Ford Focus ST vs. Hyundai i30 N – Racepark Meppen – Video

Fun met voorwielaandrijvers. De Ford Focus ST en de Hyundai i30 N strijden met elkaar op Racepark Meppen. Autovisie-testredacteur Peter Hilhorst neemt je een paar rondjes mee en vertelt welke op het circuit de leukste cq. de beste is.

De eerste overwinning is in elk geval voor de Ford Focus ST, want die is met een prijs van 49.510 euro een klap voordeliger dan de i30. De Hyundai kan zich als N2 Performance Pack qua prestaties en uitrusting perfect meten met de Ford en kost 54.297 euro. Bij de Focus dient dan nog wel even voor 1200 euro het Performance Pack aangevinkt te worden voor continu variabele dempers, een tussengasfunctie, instelbare rijstanden en launch control. Allemaal zaken waarmee de Hyundai i30 N standaard op het strijdtoneel verschijnt, maar wel een mille of drie duurder is en dan te weten dat hij ook nog eens minder CO2-uitstoot.

Wil je meer lezen over deze twee bijzondere hatchbacks, lees dan verder onder de video!

Trekken

De Ford Focus ST is de snelste tot 200 km/h. Met 280 pk en 420 Nm is hij sterker dan de Hyundai die tot 275 pk en 378 Nm komt tijdens een korte overboost. Hoe bruut de Ford Focus ST er ook aantrekt, de i30 N is niet ver weg. Hij moet ruim een halve seconde toegeven naar 100 km/h, maar op de tussenacceleraties blijft hij in de buurt. Terwijl je in de Ford druk aan het schakelen bent, hoor je de Hyundai achter je hijgen en knallen. Vooral de klappen uit de dubbele eindpijp blijven leuk. Harde, schelle explosies om het rallygevoel te versterken.

De elektronisch inlaatroffel via de speakers is minder overtuigend, maar beschadigt de beleving niet. De 2,0-liter viercilinder reageert minder gretig op het gaspedaal en heeft meer tijd nodig om op krachten te komen dan de Focus. Maar rond de 2500 toeren per minuut is er een forse toename in trekkracht en trekt hij door tot 6000 toeren per minuut. Het echte gif ontbreekt het laatste toerendeel voor de begrenzer, maar je komt niets te kort in de i30 N. Minder sterk dan de Focus, maar krachtig genoeg.

Focus ST vs I30n (10 van 172)

De handbak heeft net als de Ford echte sprintversnellingen en gaat via metalige klikjes met grote precisie door de verzetten heen. Hij vraagt alleen minder kracht voor een schakelactie, maar ook deze bak voelt zeer degelijk aan.

Duits

De Hyundai i30 N heeft verschillende rijmodi waarin aandrijflijn, besturing, sper, uitlaat en onderstel zich aanpassen. Van behoorlijk alert tot in de absolute aanvalsmodus in N Sport. Dan zit er veel weerstand in het stuurwiel, voelt het onderstel gespannen aan en het sper probeert geen pk te verspillen door veel te regelen tussen de voorwielen. En elke verandering van de gasstand laat de uitlaatmonden weer vuren.

Remmen doet hij goed, al voelt het pedaal ietwat onnatuurlijk hard aan. De vertraging is en blijft overtuigen. Door deze precisie is de ingaande bochtsnelheid nauwkeurig af te stemmen. Hij voelt uit graniet gehouwen in de neus en volgt gehoorzaam de stuurcommando’s. Rond de middenstand is er een beetje twijfel in de besturing en een wat elastiekerig gevoel, maar daarna leeft de installatie op. Hij duikt neutraal de bocht in en je voelt midcorner de variabele dempers de auto stabiliseren om rolbewegingen tegen te gaan.

De achteras volgt rap en rotsvast. Dat geeft vertrouwen om vroeg op het gas te gaan en de juiste exit te scoren. Het sperdifferentieel zorgt voor extra levendigheid in het stuurwiel, maar niet zodanig dat er geworsteld hoeft te worden. De Hyundai i30 N voelt door zijn actieve schokdempers vooral aan als een auto waarin het gewicht heel gelijkmatig over alle hoeken blijft verdeeld. Dat zorgt voor een neutrale balans. Er zit een bijna Duits aandoende doelmatigheid in het weggedrag. Pas na veel te hard of met te veel stuuruitslag een bocht induiken, ontstaat er onderstuur. Dat is met gasliften iets te verminderen, maar laat zich niet met een wilde zwieperd van de kont ineens opheffen.

Dichtlassen

De besturing van de Ford Focus ST is met 2,0 omwentelingen directer dan die van de Hyundai, maar hij bouwt zijn wieluitslag voldoende gedoseerd op. Niet hoekig, maar precies goed om met snelle stuurbewegingen de juiste correcties te kunnen doen. De communicatiestroom richting de vingers is nog transparanter en consistenter dan in de Koreaan. Er zit een heerlijke weerstand in het stuurwiel, alsof je met een lepel door de stroop draait.

Van het gas af loopt het niet over van het gevoel, maar zodra het sper op slot gaat kent het stuurhuis geen geheimen meer. Hij laat zich nog beter plaatsen dan de Hyundai i30 N en duikt opportunistisch bochten in. Hij rolt meer in de neus en daardoor is er ook meer gewichtsverplaatsing naar de voorkant.

Het gevolg is een voortrein die ontzettend vastberaden gript. Eigenlijk alleen als je midcorner te lang wacht met gas geven schuift de Ford Focus met geopend differentieel rechtdoor. Of als je te vroeg en te veel gas geeft. Ook dan kan het effectieve sper 420 Nm niet kwijt en schuif je een meter opzij. Maar werk gedisciplineerd de handelingen af en je voelt de vooras tijdelijk dichtgelast worden door het sperdifferentieel. Vervolgens beginnen de voorwielen aan het stuur te trekken en zo knok je hem met een bloedgang de bocht uit.

Het complete verhaal mét uitgebreide fotografie en specificaties lees je in Autovisie Magazine 1, dat tot donderdag in de winkels ligt.

Foto’s: Martijn Bravenboer

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.