Autovisie
Autovisie Video 19 okt 2019
Leestijd: 2 minuten

Een Golf R op stelten? De Volkswagen T-Roc R – Test – VIDEO

Na de komst van de Cupra Ateca en Audi SQ2 was het een kwestie van wachten tot Volkswagen met een vergelijkbare auto zou komen. Dit is ‘m dan: de T-Roc R.

Noch de komst van de T-Roc R is een grote verrassing, noch de specificaties waarmee hij uiteindelijk de weg op wordt gestuurd: de aandrijflijn is identiek aan die van eerdergenoemde sport-crossovers, alsook de oude Golf R. En dat betekent een tweeliter turbo met 300 pk en 400 Nm en on-demand 4MOTION vierwielaandrijving met Haldex-koppeling. Omdat de T-Roc net wat minder gestroomlijnd is dan de Golf, doet hij een tiende langer over de sprint naar 100 km/h. Maar 4,8 seconden is nog steeds niks om je voor een schamen in een C-segment crossover. Kwestie van de zeventraps DSG-automaat, rijmodus en ESP in de sportstand zetten, beide pedalen indrukken en de rem loslaten als de melding ‘Launch Control’ in het digitale dashboard verschijnt. De onbegrensde topsnelheid bedraagt 250 km/h.

Betrekkelijk bedeesd

Zoals elke sportieve Volkswagen is ook de T-Roc R betrekkelijk bedeesd vormgegeven en moet je een kenner zijn om hem te identificeren. Al laten de vier uitlaatmonden weinig te raden over. Het interieur is standaard al behoorlijk aangekleed met goed zittende sportstoelen en dergelijke, maar op meer plekken dan je zou wensen kom je harde plastics tegen. Een zachte toplaag van het dashboard of deurbekleding kun je bijvoorbeeld vergeten. En dat in een auto die gezien de Duitse prijs van 44 mille, in Nederland waarschijnlijk tussen de 55.000 en 60.000 euro zal uitkomen…

Bruikbaarheid en veiligheid

Comfort, dagelijkse bruikbaarheid en veiligheid staan bij Volkswagen ook bij de GTI- en R-modellen op nummer één. Snelheid en dynamiek volgen er kort op. Zo is ook wel te merken aan het onderstel van de T-Roc R, dat met de dempers in comfort nauwelijks minder hard is dan dat van een gewone T-Roc. Pas als je de boel in de racestand zet wordt hij wakker. Echt levendig wordt de aandrijflijn ondanks een scherpere gasrespons evenwel niet. Daarvoor schakelt de DSG te voorzichtig over. Maar hij reageert wel snel. Het onderstel heeft weer dat kenmerkende rubberen comfortlaagje waardoor hij altijd wat elastiekerig aanvoelt, maar de extra carrosseriebewegingen als gevolg van de toegenomen rijhoogte (ten op zichten van een Golf R) zorgen er wel voor dat de achterkant enthousiast meestuurt als je ‘m hard de bocht in smijt. Daardoor is hij voor een Volkswagen R model nog verrassend levendig.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.